Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
23:45
sputniknews.com A

Kraj dominacije Amerike: Koja sila će biti najmoćnija u 21. veku?

Era unipolarnosti je prošla i više niko ne može da kaže, kao što je to svojevremeno učinio američki predsednik Hari Truman, da je vreme da Amerika preuzme vođstvo nad celim svetom. Ne zna se hoće li SAD i Rusija biti polovi moći u 21. veku, ali ono što je sigurno je da je 21. vek - vek Kine, piše Sputnjik.

Epa/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Predsednici Rusijei SAD Vladimir Putin i Donald Tramp

"Kina i Rusije imaće pune ruke posla"

Da li je svet na pragu nove multipolarnosti, bilo je pitanje na koje su na jesenjoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog pokušali da odgovore profesor međunarodnih odnosa sa američkog Univerziteta "Južna Karolina" Čarls Kegli i saradnik moskovskog Centra za evroatlantska istraživanja Nikita Bondarjev.

Svet se ne nalazi na pragu multipolarnog sveta, kaže Kegli, on je već multipolaran. Kineska moć se uspinje, SAD se nalaze u stanju relativnog opadanja, dok je Rusija sila koja zaslužuje poštovanje, kaže Kegli, uvaženi profesor međunarodnih odnosa, čiji udžbenik "Svetska politika - trend i transformacija" koriste i srpski studenti.

Svet se suočava sa sličnim problemima sa kojima se suočavala Evropa pre petsto godina, kaže on, što sa sobom nosi mnoge opasnosti. Na primer, jedna od njih je da se male države grupišu u savezništva oko neke od velikih sila i tako formiraju alijanse. Te velike sile pred rizike brinu za slabije saveznike.

Međutim, kako to uraditi sa predsednikom kakav je Donald Tramp, kaže Kegli, koji je pun iznenađenja, stvara nove neprijatelje i, kako kaže, pravi diverzije u različitim pravcima. Zato su oni koji su želeli da Tramp dođe na vlast morali da budu oprezni u svojim željama.

"Stari poredak slomio se na Kosovu"

- Kina i Rusija imaće pune ruke posla, a jedna od ironija je da SAD odbijaju da budu lider na svetskoj pozornici, što jednim delom podržavam. Ono što odobravam Trampu je to što je tokom kampanje govorio da je protiv intervencija. Međutim, sada se okrenuo u drugom pravcu, pokušava da bude tvrd pregovarač i da pumpa mišiće vojsci. To je opasno, to je pogrešna pozicija u pogrešno vreme - kaže Kegli.

Prema Bondarjevljevim rečima, stari međunarodni poredak slomio se na Kosovu i Metohiji.

- Proglašenje nezavisnosti Kosova od strane UN i Međunarodnog suda u Hagu bio je koban i loš presedan za međunarodne odnose i baš u tom smislu Kosovo je pokrenulo sve te separatističke procese u Evropi, a i na Bliskom istoku - kaže Bondarjev.

Svet u 21. veku će biti multipolaran, kaže Bondarjev, ali još uvek ne možemo da sudimo koji će polovi biti najvažniji. Ne zna se hoće li SAD biti jedan od polova, kao što ne znamo hoće li to biti i Rusija. Ono što je sigurno, prema njegovim rečima, je da će 21. vek biti vek Kine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online