Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.10.2016.
00:11
Vestionline A

Propaganda Zapada u službi rata (3): Za sve je kriv Asad

Klanjati se pred Amerikom i njenim partnerima kao nečem "što donosi dobro" odlučujuća je odrednica zapadnjačkog novinarstva.

Reuters
Zapad želi da ga svrgne

Tu je, na primer, opšteprisutna teza da je za aktuelnu katastrofu u Siriji isključivo kriv režim predsednika Bašara al Asada. Zapad i Izrael već dugo vremena ne kriju nameru da ga svrgnu s vlasti - ne zbog zabrinutosti za ljudska prava, već da bi se stabilizovala izraelska prevlast u regionu.

Seju lažne vesti

U tu svrhu trebalo je da posluže naoružani džihadisti, naoružani i "pušteni" od strane Zapada i Turske. Oni su se između ostalog pobrinuli i za propagandne video-snimke koji se koriste za fabrikovanje vesti širom SAD i Evrope, i koji novinarima garantuju jednostran način izveštavanja o Siriji.

Grad Alepo je neprekidno u medijima, navodi kao primer Džon Pilger, autor teksta koji ovde prenosimo, a koji je objavljen na njegovoj internet stranici kao širi osvrt pod naslovom "Mediji provociraju nuklearni rat".

Uništiti vladu u Damasku

Neposredni cilj rata jeste uništenje vlade u Damasku, koju po istraživanju instituta Ju-Gov i dalje podržava većina Sirijaca, ili se bar nada da ona najbolje može da ih zaštiti, bez obzira na divljaštvo koje su pokazali pojedini njeni delovi.

Najveći broj njihovih čitalaca i gledalaca ne zna da većina stanovništva Alepa živi u zapadnom delu grada, koji kontrolišu snage sirijske vlade. Pri tom niko i ne pominje da ovaj deo grada svakodnevno bombarduje artiljerija islamista vernih Al Kaidi, podržanih od strane Zapada. Letos su (21. jula) francuski i američki avioni bombardovali selo u kome su se nalazile vladine snage i ubile 125 civila. O tome je britanski dnevnik "Gardijan" izvestio, ali bez fotografija.

"Ciklon" doneo mudžahedine

Osamdesetih godina prošlog veka, Amerika je u operaciji "Ciklon" u Avganistanu stvorila islamističke snage i dala im oružje da se bore protiv Sovjetskog Saveza. Danas nešto slično rade u Siriji jer baš kao mudžahedini u Avganistanu, "umereni pobunjenici" danas u Siriji služe kao kopnene snage Amerike i Engleske. Mnoge se otvoreno izjašnjavaju kao delovi Al Kaide, dok su neke, kao na primer front Fatah el Šam, promenile svoja imena zbog američke osetljivosti prema 11. septembru. I pored velikih teškoća, njih i dalje predvodi CIA, baš kao i džihadiste u celom svetu, kaže australijski autor.

Najuriti Ruse

Dugoročni cilj strategije Zapada u Siriji jeste borba protiv angažovanja Rusije kao ključnog partnera vlade u Damasku i njene uloge u regionu.

U NEDELJU -  Propaganda Zapada u službi rata (4): Demonizovali Vladimira Putina

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online