Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
09:24
Vestionline, Sputniknews.com A

Lavrov: Projekti EU i NATO, paravan za širenje zapadnog uticaja na Istok

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da su krizu u Ukrajini izazvale zapadne države na čelu sa SAD.

Tanjug
U politici Zapada je sve "antirusko": Sergej Lavrov

- Unutrašnja kriza u Ukrajini je bila inspirisana spolja. To su učinile strane grupe iz zapadnih država na čelu sa SAD, koje smatraju čitav svet sferom svog uticaja, koje sebe smatraju izuzetnim i narode dele na "svoje" i "tuđe" -, rekao je ministar u intervjuu koji je dao ruskom listu "Panorama“.

On smatra da je dobar primer to što su Nemačka, Poljska i Francuska „nakon potpisivanja sporazuma o rešavanju krize između vlade i opozicije u februaru 2014. godine, povukle svoje garancije sa dokumenta čim su ga ekstremisti pogazili“.

- Dok je, s druge strane, NATO, koji je do puča pozivao aktuelnog predsednika Ukrajine da ne upotrebljava vojsku protiv demonstranata, nakon državnog udara oštro promenio ton i počeo da poziva pučiste, koji su nezakonito osvojili vlast, da iskoriste ’proporcionalnu‘ silu protiv onih regiona koji se sa njima ne slažu - podsetio je Lavrov.

On je naglasio da u politici Zapada "u tim događajima nije bilo ničeg proukrajinskog“, već da je sve bilo "antirusko“.

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/Komogorcev Ivan Nikolaevič

* NATO u panici: Ruski brodovi i podmornice seju strah

- Vidimo da su za SAD i jedan broj njihovih satelita razgovori o stvaranju jedinstvenog evroatlantskog prostora mira, bezbednosti i stabilnosti bili samo pokriće za nastavak prakse zauzimanja geopolitičkog prostora i pomeranja linija razdvajanja na istok - kako putem širenja NATO-a, tako i u okviru realizacije programa Evropske unije - Istočno partnerstvo - dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Ukrajinu su dugo pritiskali da napravi lažni izbor - "sa nama ili protiv nas" - između saradnje sa Istokom ili sa Zapadom, što je na kraju "dovelo do kolapsa ukrajinske države, koja nikad nije ni bila jaka".

On je dodao da igra sa Rusijom "na jedan gol" nema perspektivu.

- Međunarodni odnosi su dvosmerna ulica. Igra ispred jednog gola sa Rusijom nema perspektivu. Nadamo se da će pre ili kasnije svi to shvatiti, pre svih SAD - naglasio je Lavrov.

Rusija je spremna da naporno radi i sarađuje sa svima u interesu jačanja međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti.

- Jasno je da sa nekima nije lako sarađivati. Posebno je to teško sa onima koji negiraju vladavinu međunarodnog prava i koriste ucene, pretnje i provokacije - zaključio je Lavrov.

On je dodao da situcija u svetu postaje sve napetija i nepredvidljivija, ali da se u Moskvi nadaju da će zdrav razum prevladati.

- Mi smo više puta naglašavali da je takvo stanje stvari, pre svega, rezultat jednostranih akcija SAD i njima bliskih zapadnih država. Radi se o maloj grupi država koje ne predstavljaju značajni udelo čovečanstva, ali koji je pokušao da sačuva srednjevekovnu dominaciju u svetu koja usporava objektivne procese formiranja političkog sistema međunarodnih odnosa - rekao je on.

Ministar je naglasio da Vašington svojim akcijama potpiruje sukobe i stvara atmosferu nepoverenja i strateške neodređenosti. Osim toga, dešavalo se zamrzavanje kanala dijaloga i stvaranje situacije, kada "cena blefa ili greška može postati globalna“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online