Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Propaganda Zapada u službi rata (2): Kasetne bombe kosile Nišlije

Na vrhuncu bombardovanja Srbije, novinarka Kirstin En Vark intervjuisala je za Bi-Bi-Si američkog generala Veslija Klarka, glavnokomandujućeg NATO trupa za Kosovo.

Reuters
Zlotvor: Vesli Klark

Upravo je tada na Niš pala smrtonosna kiša kasetnih bombi, ubijajući žene, starce i decu na pijaci i u obližnjoj bolnici. Varkova o civilnim žrtvama nije postavila krvavom generalu - ni jedno jedino pitanje!

Neke njene kolege bile su još bezobzirnije.

Propaganda Zapada u službi rata:

1. Na Srbiju lažima, pa bombama

U svom članku "Mediji provociraju nuklearni rat", australijski novinar Džon Pilger je izneo i zaključak koji smo preneli u jučerašnjem broju našeg lista da na Kosovu "nije bilo genocida, a napad NATO pakta 1999. godine je bio prevara i ratni zločin".

Američke "precizno navođene rakete" su u tom ratu masovno pogađale civilne ciljeve, optužuje autor i to potkrepljuje činjenicama.

Ratni zločini kao navika

Vašington je ovaj model sledio za invazije u Avganistanu, Iraku, Libiji i prikrivenu intervenciju u Siriji, koje se "sve od reda mogu smatrati velikim ratnim zločinima u smislu prakse ustanovljene na suđenju nacistima u Nirnbergu", navodi Pilger.

Pravom ratu uvek je prethodio medijski, u kome je bulevarska štampa po tradiciji imala važnu ulogu.

Najdelotvornije su, međutim, bile laži koje su objavljivali tzv. ozbiljni, liberalni mediji.

Pokoljima "doneli dobro"

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Vašingtona Mat Fraj je izjavio: "Nema sumnje da je želja da se donese dobro i da se ostatku sveta, i pre svega Bliskom istoku, prenesu američke vrednosti, u današnje vreme sve tešnje povezana sa vojnom silom."

Evangelistički revnosna bezuslovna podrška londonskog "Gardijana" Toniju Bleru i njegovim ratovima, neprekidno ponavljanje laži o Sadamovom hemijskom oružju na stranicama "Observera" i "Njujork tajmsa", neprekidno lupanje u ratne bubnjeve i podrška vladinoj politici preko javnog servisa Bi-Bi-Sija (BBC) i to sve bez ikakvog uporišta u stvarnim činjenicama.

Blerova krvava obećanja

Tako je u februaru 2003. godine, pošto su engleske i američke trupe zapalile Irak, Endrju Mar, politički urednik Bi-Bi-Sija, stojeći ispred rezidencije britanskog premijera, oduševljeno svojim gledaocima održao je pobednički govor u kome je rekao kako je "Bler obećao da će zauzeti Bagdad bez prolivanja krvi, a irački narod će slaviti" - što se, po njemu, eto, i ostvarilo.
Danas, posle 13 godina, milion žrtava i sa razrušenim iračkim društvom, američki ambasador u Londonu bi mogao ponovo da pogleda ovaj Marov intervju, piše Džon Pilger.
Mar, međutim, nije bio jedini, a njegove kolege su u to doba masovno govorile o Blerovoj izjavi kao "ispunjenom obećanju".

SUTRA - Propaganda Zapada u službi rata (2): Za sve je kriv Asad

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online