Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.11.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Islamskoj državi oružje iz Ukrajine

Kuvajtska tajna policija pohapsila je bandu koja je kupovala oružje u Ukrajini i njime snabdevala Islamsku državu u Siriji.

Mućke: Arsenij Jacenjuk i Petro Porošenko

Bandom je komandovao državljanin Libana Usama Muhamed Said Hajat. On je priznao da je sirijskoj grani Islamske države dostavljao novac i oružje, uključujući lake protivavionske raketne sisteme kineske proizvodnje FN-6. Hajat je ispričao da je u Ukrajini zaključivao poslove o snabdevanju Islamske države naoružanjem. Oružje je preko Crnog mora dostavljano u Tursku, odakle je prebacivano preko sirijske granice.

Osim Hajata, u Kuvajtu su uhapšeni i trojica Sirijaca, Egipćanin i Kuvajćanin. U bandi si bili još dvojica Sirijaca i dvojica državljana Australije, ali nije saopšteno da li su i oni uhapšeni.

Rakete FN-6 nisu u naoružanju vojske režima u Kijevu. Osim kineske, koriste ih i vojske Malezije, Kambodže, Sudana, Pakistana i Perua. Ministarstvo odbrane u Kijevu demantovalo je da je upleteno u ovaj šverc.

Međutim, još 2013. godine bivši ministar spoljnih poslova Leonid Kožara bio je u situaciji da se pravda zbog optužbi da Ukrajina narušava režim sankcija na postavke oružja Siriji. Da je posao razgranat potvrdila je i informacija u junu ove godine, kada je izbio skandal povodom šverca u Siriju oružja koje je Ukrajini dostavila Amerika za rat na Donbasu.

Kao što su "Vesti" tada pisale, dokumente je dostavila grupa hakera Sajberberkut, koja je i ranije upadala u arhive kijevskog marionetskog režima. Mada ima i onih koji smatraju da je reč o paravanu za ruske tajne službe. U tim dokumentima navedeno je da kijevski režim američko oružje prodaje sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, trenutno glavnom neprijatelju Vašingtona posle ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz predstavljenih dokumenata videlo se da posao s prodajom oružja zaključuju zamenik kijevskog ministra odbrane Pjotr Mehjed i brigadni general Sirijske arapske armije Talal Mahluf, za kog se navodilo da je blizak Asadu. Posebno je upalo u oči da je Pjotr Mehjed ostao na funkciji i kada je smenjen njegov šef, ministar odbrane Valerij Heletej.

Zarada za režim

U dokumentima iz juna navodilo se da je posrednik u švercu bio tajkun Igor Baluta, bivši gubernator Harkovske oblasti. Noću je kamionima 72. i 92. brigade s promenjenim ciradama i tablicama iz Bele crkve (vojnog aerodroma kod Kijeva), američko oružje dostavljeno u luku Odese, na obali Crnog mora. Navodilo se i da je tada presretnuta poruka Balute saučesniku: "Sirijci će isplatiti drugu ratu po prijemu robe. Čim Arsen (Avakov, tajkun i ministar policije) usaglasi sve sa Jacenjukom (Arsenij, premijer), javiću ti."

Spisak oružja priložen u pismu Pjotra Mehjeda bio je identičan potraživanju kijevskih vlasti od Amerike 25. novembra 2014. Reč je o 400 snajperskih i 2.000 jurišnih pušaka, 720 bacača granata, 200 minobacača, raketnim kompleksima, opremi i municiji.

POVEZANE VESTI

Subota 21.11.2015. 10:03
Исламској држави оружје из Украјине а оружје Украјини из Вашингтона .Од продају оружја зараде милијарде и милијарде долара.Порошенко = Вучић = Ђукановић = Тадић = Дачић = Чеда = Драшковић .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online