Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.02.2017.
17:10
Vestionline, b92.net A

Rusija ne priznaje Donjeck i Luganjsk, ali Putin priznaje dokumenta

Pojačati sankcije prema Rusiji, za to se založio predsednik Ukrajine Petro Porošenko kao odgovor na ukaz Vladimira Putina.

pixabay.com
Bez Rusije nije moguće rešavanje krize u Donbasu

Naime dve godine od Minskog sporazuma kojim je trebalo da se reguliše konflikt na istoku Ukrajine Rusija je predsedničkim ukazom iznenada priznala dokumenta koja se izdaju na teritoriji samoproglašenih republika u Donjeckoj i Luganjskoj oblasti.

I Ukrajina i Evropska unija su potez nazvali direktnim kršenjem Minskog sporazuma što Rusija negira. Pres sekretar Putina Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne priznaje DNR i LNR. 

Kršenice, umrlice, dokazi i venčanjima i razvodima, pasoši i dipome, i automobliske registracije koje izdaju samoproglašeni organi samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganjske Narodne Republike ukazom ruskog predsednika odnedavno važe na teritoriji Rusije. U ukazu piše da je mera privremena. 

- Postoji ruska poslovica: Ništa nije tako trajno kao ono što je privremeno. A zašto baš sada? Jasno je da na ovaj način Rusija, Kremlj i Putin žele da dokažu da bez njih nije moguće rešavanje krize na Donbasu, što je i tako jasno jer su oni neposredni učenici tog konflikta. Žele da kažu: nećete da priznate ankesiju Krima, nećete da nas smatrate državom od koje zavise sreća i boljitak drugih država, e onda evo vam - rekao je Roman Cimbaljuk, dopisnik ukrajinske agencije Unian. 

Privremenost mere, saopštili su u Kremlju, određena je ispunjavanjem dogovora iz minska iz februara 2015 godine. 

Minski dogovori tj. Minsk 2 je odavno zašao u ćorsokak - Sitauacija za koju Kijev i Moksva optužuju jedni druge. Ukrajine i dalje ne kontroliše granicu sa Rusijom u delu zone koflikta. Moskva kaže da pre toga morajuda se ispunjene prethodne tačke dogovora. 

Sagovrnik B92 kaže da nema tih odnosa Ukrajine i Rusije koji bi ukaz o priznavanju mogao da pokvari. 

- Nema nikakvih odnosa između naše dve zemlje osim rata i ekomoskih sporaova po sudovima - dodao je Cimbaljuk. 

Ukaz zapravo ozakonjuje praksu koja već, barem delimično, ispostavilo se, postoji, naime novinari RBK su istraživali i zajedno sa građanima Ukrajine sa dokumentima izdatim od DNR i LNR kupovali su avio karte, ukrcavali se na letove i kupovali karte za vozove po teritoriji Rusije. 

Vlasti Ukrajine već tri godine nemaju punomoći na teritorijama u zoni konflikta i ove teritorije su proglašene okupiranima. Sva socijalna davanja stanovnicima koji žive u zoni koflikta isplaćuju se, ali van okupiranih teritorija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online