Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.01.2016.
19:11
Vestionline, rs.sputniknews.com A

Karl Bilt će biti novi premijer Ukrajine?

Karl Bilt, jedan od glavnih gostiju na doručku kod Petra Porošenka u Davosu, mogao bi biti sledeći premijer Ukrajine. Kako pišu svetski mediji, gotovo je izvesno da će uskoro doći do promena u ukrajinskoj Vladi, jer određene stranke koje čine vladajuću koaliciju nisu zadovoljne radom aktuelnog premijera Arsenija Jacenjuka.

Reuters
Smeši mu se funkcija novog premijera Ukrajine: Karl Bilt

Karl Bilt je inače poznat po izrazito antiruskim stavovima kada su u pitanju Krim i Donbas. Političar koji je tokom ′90-ih obavljao funkcije visokog predstavnika za BiH i specijalnog izaslanika za Balkan u jednom od članaka uoči prošlogodišnjeg samita EU u Rigi pisao da su srpski separatisti u istočnoj Slavoniji potpuno zavisili od podrške iz Beograda, iako je Milošević, kao sada Putin, insistirao na direktnim pregovorima.

Na kraju je on, piše Bilt, ipak pristao na razmeštanje snaga UN u ovom delu Hrvatske. Ukoliko je Rusija spremna da traži rešenje za Donbas, ona bi trebalo da bude spremna da podrži razmeštanje međunarodne mirovne misije“.

Predsednik Porošenko aktivno promoviše ideju ovakve misije za Donbas i to bi mogao da bude još jedan razlog za imenovanje švedskog diplomate za premijera Ukrajine. S druge strane, veruje se da bi Bilt mogao da pomogne Ukrajini u pregovorima sa međunarodnim zajmodavcima i sprovođenju reformi.

Ukrajinski politički analitičar Vitalij Bala kaže da bi takva odluka bila pogrešna, jer bi na taj način ukrajinska politička elita indirektno priznala da je potpuno nesposobna.

- To bi bio snažan adut za opoziciju - ističe Bala.

Bivši narodni poslanik i potpredsednik ukrajinske Partije rada Aleksandar Golub rekao je za Sputnjik da je ukrajinskom društvu svejedno ko će da bude novi premijer, jer "smo već navikli da Ukrajinom upravljaju spolja".

- Naši ministri su stranci (recimo, ministarka finansija Natalija Jaresko je građanka SAD), kao i guverneri određenih oblasti (guverner Odeške oblasti Mihail Sakašvili je do decembra 2015. godine bio državljanin Gruzije). Očigledno da ovi ljudi neće snositi nikakvu odgovornost za pljačku zemlje i zato mogu da rade šta god žele - kaže Golub.

Golub smatra da Bilt "ima samopoštovanje" i shvata je da bez promene kursa i bez smene državnog vrha nemoguće promeniti situaciju u Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.01.2016. 19:20
А ја оцу Деду Путина за Премијера Србије !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online