Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 27.03.2015.
07:41
Lj. I. - Vesti A

Plan Bele kuće da zapali Kremlj

Nedavno objavljena Strategija nacionalne bezbednosti SAD za 2015. godinu ima jasnu antirusku orijentaciju, smatraju bezbednjaci Rusije.

Reuters
Obama vratio doktrinu prošlosti

"Prema onome što smo mogli da pročitamo i uporedimo sa strategijom SAD iz 2010. godine, jasno smo zaključili da je nova doktrina Vašingtona izrazito usmerena protiv Rusije", saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost Rusije.

Strategija Vašingtona je bazirana na "američkoj izuzetnosti" i pozivanju na pravo da jednostrano deluje u bilo kojem delu sveta. Ruski bezbednjaci smatraju da će "nova" doktrina koju je potpisao američki predsednik Barak Obama dodatno naštetiti odnosima dve zmelje.

U Moskvi se procenjuje da će Vašington sa saveznicima pokušati da formira izvesni antiruski front država, te da će nastojati da smanji ili ukine uticaj Rusije na postsovjetskom prostoru.

- Amerikanci će pokušati da usavrše model takozvanih obojenih revolucija kako bi se izabrane vlade rušile kroz ulične proteste, a u tome će se više nego ikada oslanjati na savremenu tehologiju. Pored toga, SAD će jačati vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu i vojska ostaje glavna alatka američke spoljne politike - smatra Nikolaj Petrušev, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Petrušev je u oktobru 2014. otvoreno optužio SAD da su igrale ključnu ulogu u previranjima u Ukrajini i sukobima u Gruziji i na Kavkazu pre sedam godina.

On smatra da ovaj novi antiruski program zapravo uopšte nije nov, već da datira iz 70-ih godina prošlog veka, a osmislio ga je Zbignjev Bžežinski, tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džimija Kartera.

U osnovi ta strategija, i danas veoma uticajnog Bžežinskog, polazi od toga da treba pronaći slabe tačke u sistemu Rusije i ne samo Rusije, te da se "potencijalni problemi" u nekom društvu pretvore u "krizu punih razmera".

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 07:53
i da pojede sve banane ovoga sveta,pavijan ne može da uzdrma Carstvo
Petak 27.03.2015. 16:11
Ne samo plan,već želja od postanka te kaubojske državetine.Oni žele,ali i Rusi nešto žele,planiraju i smeraju.Neće to baš tako lako ko sa Rumunijom,Bugarskom,jugoslavijom-neće,neće.
Petak 27.03.2015. 07:50
U kojim postsovjetskim drzavama Rusija ima uticaj sem Belorusije ?????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online