Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.09.2015.
08:42
Tanjug A

"Putin se ne povlači, samo seli front iz Ukrajine u Siriju"

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne povlači, već front iz Ukrajine seli u Siriju, piše američki list "Vašington post". Kako list navodi, tokom leta, ruske snage u istočnoj Ukrajini bile su aktivne svakog dana i nanosile su značajne žrtve ukrajinskoj strani, bez reakcije zapadnih vlada.

Reuters
Zapad u strahu od sledećeg poteza ruskog predsednika: Vladimir Putin

Nakon novog primirja 1. septembra, oružje je utihnulo, a optimisti su spekulisali da se predsednik Rusije Vladimir Putin povlači. Tada su, međutim, stigle vesti iz Sirije: Ruski vojni avioni nadleću provinciju Idlib koju drže pobunjenici, kasarna je u izgradnji u novoj bazi, a brodovi istovaraju nova oklopna vozila.

Putin se, kako se ispostavilo, ne povlači, već samo menja front i sprovodi još jedan manevar, poput mnogih na koje američka administracija nije adekvatno odreagovala, piše Vašington post.

Promena fronta

Još uvek nije jasno kakve su ruske namere u Siriji, kao ni u Ukrajini, gde Moskva i dalje ima, prema procenama, 9.000 redovnih vojnika, pored 30.000 neregularnih, i 240 tenkova.

Neki analitičari tvrde da Putin dejstvuje na Bliskom istoku iz očaja, jer nije uspeo da ostvari namere vezane za Ukrajinu. To, međutim, može da se posmatra i iz drugog ugla, navodi američki list: Putinova upotreba sile uspela je da primora zapad da prihvati njegove zahteve u vezi sa Ukrajinom i on sada želi da ponovi taj trijumf na drugoj pozornici.

Kako list navodi, niko nije ispao više namagarčen potezima Kremlja od čoveka zaduženog da zove Moskvu i protestuje, američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Keri je u maju otputovao u Putinovo omiljeno izletište, Soči, da bi sa njim razgovarao o Iranu, Ukrajini i Siriji. Po završetku sastanka, Keri je poručio da bi ratovi u Ukrajini i Siriji trebalo da se rešavaju kroz američko-rusku saradnju. Nakon toga, uspostavljen je poseban diplomatski kanal između Moskve i Vašingtona za koordinaciju na polju Ukrajine, sa ciljem da se sukob okonča do kraja godine.

Minsk 2

Tokom leta, dok se Vašington bavio nuklearnim sporazumom sa Iranom, američke i evropske diplomate oslonile su se na prozapadnu ukrajinsku vladu Petra Porošenka. Keri je u Sočiju ponudio punu podršku SAD implementaciji sporazuma "Minsk 2", postignutog u februaru uz posredstvo Nemačke i Francuske u trenutku kada su redovne ruske snage odnosile pobedu nad ukrajinskom vojskom.

Vašington post ocenjuje da je ta pogodba veoma loša po Kijev jer predviđa da Ukrajina mora da usvoji ustavnu reformu koja proruskim regionima daje vanredna ovlašćenja, kao i da reforme moraju da zadovolje Moskvu, što Putinu de fakto daje pravo veta na upravljačku strukturu u Ukrajini.

Iako Rusija nije uključena u prvu tačku sporazuma iz Minska - prekid vatre, Obamina administracija snažno je pritisla Porošenka da ukrajinskom parlamentu podnese ustavni amandman, što je on i učinio i dobio preliminarno odobrenje nakon što je upozorio zakonodavce da bi njegova vlada mogla da izgubi podršku SAD.

Porošenko je platio visoku cenu: Nasilni protesti ispred parlamenta rezultovali su sa nekoliko smrtnih slučajeva. Ipak, delovalo je kao da su SAD uspele da sprovedu Kerijevo obećanje Putinu.

Ugrožena Amerika

Putin, još uvek nije ostvario svoje ciljeve u Ukrajini, uprkos lobiranju zapada, a malo je verovatno da će uspeti da spasi Asada. Ali ako je jedan od njegovih ciljeva da pokaže da može da naređuje i preti Americi, u tome je poprilično uspešan, zaključuje američki list.

Popustljivi Zapad i nezadovoljni Putin

Putin, međutim, nije bio zadovoljan. Naveo je da reforma nije promenila suštinu strukture vlasti Ukrajine, a njegov zahtev da diktira politiku u Ukrajini nije mogao biti očigledniji, navodi Vašington post.

Ipak, umesto da prestanu da mu popuštaju, zapadni lideri ponudili su nove ustupke, a nemačka kancelarka Angela Merkel Izjavila je da je neophodno da se prevaziđu razlike u mišljenjima sa Rusijom.

Kako je sve to povezano sa Sirijom, pita list dodajući da je jasno da Putin i tamo ima plan i da želi da blokira svaki pokušaj zapada da svrgne Bašara al-Asada kao i da nametne prihvatanje Asadovog režima kao partnera u novoj koaliciji protiv Islamske države (IS).

Putin je tu ideju izneo Obami tokom telefonskog razgovora u junu, a Obama je, kao i Keri, pogrešno zaključio da je Putin spreman na saradnju, navodi list.

Ruska čizma se sada pojavljuje na terenu, u Asadovom etničkom uporištu Latakiji, a neki analitičari navode da ruski avioni i bespilotne letelice mogu da budu upotrebljeni za napade u ime sirijskog režima.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 09:07
Obicna nato propaganda
Utorak 15.09.2015. 09:56
Dok se Amerika i Rusija "otimaju" za Siriju dotle hiljade nesrenika čeka na Mađarskoj granici . To je jedan od rezultata "sukoba" velikih sila . . .
Utorak 15.09.2015. 11:48
Važno je da su se aMerikanci povukli i s jednog i s drugog fronta,a Rusija pa ona nije sila kao aMeri-Nato_EU.Šta se brine aMerika.Izbeglice će zbrinuti EU,Rusija će tamo završiti taj rat,a oni će otići po kajmak kao i uvek.Pljččkaška banda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online