Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.03.2015.
08:50
O. Ikodinović - Vesti A

Amerika hoće rusko bogatstvo

Moskvu izuzetno brinu pokušaji ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da uvede dodatne uslove za priznavanje specijalnog statusa regionima istočne Ukrajine, kojih uopšte nema u sporazumu iz Minska, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Kako se ističe, predlozima o preduslovima za davanje izvesnog stepena autonomije istoku Ukrajine, o kojima ranije nikad nije pregovarano, Porošenko je iskrivio samu suštinu sporazuma iz Minska, prenosi Sputnjik.

Reuters
Amerika savetnik, Nemci podrška: Petro Porošenko

Prema saopštenju zamenika sekretara ukrajinskog saveta bezbednosti Mihajla Kovala, zakon o specijalnom statusu se ne bi odnosio na teritorije koje su proruske snage zauzele posle 19. septembra 2014.

Merkelovu šalje na sud

Ruski mediji podsećaju i da je Horstel u subotu, na mitingu u Hanoveru, optužio Angelu Merkel za "podršku nacistima u Ukrajini" i izjavio da bi želeo da "kancelarku vidi pred sudom".

Kako prenosi TASS, ruski državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao je juče kako su granice regiona Donbas, na koji treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumima iz Minska od 12. februara.

Porošenko predlaže da se specijalni status dodeli regionima Donjecka i Luganska tek posle prevremenih izbora koji bi bili sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom. Rusko ministarstvo inostranih poslova navodi i da Kijev pojačava društvenu i ekonomsku blokadu regiona koji su pod vlašću proruskih vlasti, ograničavajući putovanja stanovnika tih oblasti u druge delove Ukrajine i njihov prelazak granice s Rusijom, što je direktno kršenje sporazuma iz Minska.

Konsultant nemačke vlade i publicista Kristof Horstel smatra da će rat u Ukrajini ponovo početi, ali da je pitanje da li će se zadržati samo na istoku ili će obuhvatiti celu zemlju.

-Mi zapravo ne znamo šta se tamo tačno dešava, ono što znamo je da se SAD čvrsto drže svog cilja - promene režima u Rusiji, a Ukrajina je samo jedan korak napred ka njegovom ostvarenju, rekao je Horstel, a prenela ruska novinska agencija Sputnjik.

On je kazao da SAD vladaju u Kijevu, a da su njihovi strateški planovi u regionu ostali nepromenjeni: Amerika ima za cilj uspostavljanje kontrole nad ruskim velikim resursima, zatim da prekine prijateljske odnose Nemačke i Rusije, da distancira Evropu, stvarajući joj unutrašnje probleme, kao i da izvrši pritisak na EU kako bi počeli isporuku oružja Ukrajini.

Po njemu, Merkelova prati "opštu liniju" jer želi da umiri Amerikance, kao i da isporuku oružja učini uslovnom.

- Nemačka neće biti prva koja će isporučiti smrtonosno oružje, već će biti jedna od poslednjih članica EU koja će to učiniti, zaključio je publicista.

Porošenkova kuknjava

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u ponedeljak se sastao sa Merkelovom u Berlinu. On je tražio vojnu pomoć, isporuku oružja, nove sankcije protiv Rusije i bojkot Svetskog prvenstva u fudbalu, koje bi za tri godine trebalo da se održi u Rusiji. Kancelarka je rekla da je EU spremna, ali da nije voljna da namentne nove sankcije Rusiji, zbog situacije u Ukrajini. Ona je kazala da je cilj Nemačke da se Krim vrati Ukrajini.

 

 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.03.2015. 12:48
Dok god Rusija pasivno posmatra šta im ovi zajedno spremaju, nije dobro ! Dopisivanja i telefonski razgovori sa onima sa kojim znaš da su neiskreni su uzaludni ! Rusija treba da uđe sa svojim trupama i da zaštiti svoje stanovništvo, jer se lako može desiti " oluja 2 " !
Sreda 18.03.2015. 15:22
Amerima želim uspeh na onom svetu da se sv.Petar smiluje na njih i da im otškrine vrata raja pa onda pravac pakao-bože dal će biti mesta za sve.
Sreda 18.03.2015. 13:32
ima ona poslovica:''I ćuram hoće da ne ide na svadbu,ali na kraju u vrh sofre seda.''
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online