Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.08.2014.
02:22
Vesti A

Šekuljica dug platio glavom

Završni čin tragičnih događanja koji su snažno odjeknuli u srpskoj zajednici u Vulongongu, odigrava se ove nedelje pred Vrhovnim sudom u sidnejskom Darlingherstu. Tu je zakazan sudski pretres za ubistvo iz sačekuše, počinjeno 2007. Žrtva je bio Dragan Šekuljica, likvidiran na izlazu iz noćnog kluba Splashes u okviru Novotela u Vulongongu.

Ubistvo iz sačekuše, počinjeno 2007: Žrtva je bio Dragan Šekuljica (Foto: Ilustracija)
 

Za njegovo ubistvo optužene su četiri osobe. Ove nedelje traje suđenje uoči izricanja presude Daliboru - Dakiju Bubanju i Džejsonu Hristovskom. Postojao je i peti optuženi (inicijali J. I) - vozač kola u kojima je ubica pobegao, ali je on postao svedok tužbe i izbegao krivično gonjenje. Ovaj svedok-pokajnik ispričao je tokom aprilskog suđenja kako je izvestio lokalni "Ilavora Merkjuri" da je između ubijenog i najmanje jednog od optuženih postojala zla krv.

Svedok se prisetio razgovora koji se odvijao nekoliko nedelja pre zločina, između njega i optuženih - Bubanje, Hristovskog i trećeg čoveka koji se po sudskom nalogu može oslovljavati samo kao "C". Razgovarali su o Šekuljici i jednom od njegovih prijatelja.
 

- Da li je neko rekao nešto u vezi te dve osobe - upitao je tužilac Pet Baret.
- Jeste, Daki - odgovorio je J. I.
- Šta je Daki rekao - nastavio je tužilac.
- Da su psi i da su govorili za policiju - odgovorio je J. I.

Sudu je ranije kazano da su Bubanja i Šekuljica nekada bili bliski prijatelji, ali je njihova veza značajno poremećena zbog neplaćenog duga. Sud je, takođe, čuo da se J. I. sa Bubanjom i "C" sreo ponovo 6. septembra 2007, dva dana pre pucnjave pred noćnim klubom. Našli su se u Collegians klubu u Vulongongu i ponovo razgovarali.

Optužba

Tužba tereti Bubanju da je učestvovao u planu za likvidaciju Šekuljice. Prema rečima krunskog tužioca Peta Bareta, u trenutku zločina Bubanja je, navodno, izveštavao o tome gde se Šekuljica nalazi u klubu.

J. I. je rekao da je narednog dana izašao na večeru u kineski restoran u Vulongongu, ovog puta sa "C" i čovekom optuženim da je pucao, a iz pravnih razloga može se označavati samo sa "M". Prisutne su bile i njihove partnerke.


Svedok je objasnio da je posle večere odvezao "M" i njegovu devojku u Sidnej, ostavio nju u "centralnom Sidneju", a onda su se on i "M" vratili u kuću kod "C" u Vulongongu. Tu su upućeni da idu u "Džejsonovu kuću i nešto pokupe".


J. I. je zatim rekao da se radilo o malom, "srebrnom" revolveru koji je Hristovski u bež platnenoj vreći predao "M". Ovaj je opisao pištolj kao "damsko oružje", rekavši da je to vrsta oružja koja se lako stavlja u ručnu tašnicu.


- Kazao je da pištolj nije dovoljno dobar za ono čemu je namenjen - izneo je svedok.
Upitan da li se seća reči koje je "M" upotrebio, J. I. je odgovorio:
- Šta je ovo? Šta mogu j..... da uradim s ovim?
Prema svedoku, Hristovski je odgovorio:
- To je sve što imam.
- Da li ste znali čemu je trebalo da posluži pištolj - upitao je Baret svedoka tokom aprilskog suđenja.
- Imao sam okvirnu ideju da će u nekoga biti pucano - odgovorio je J. I, iako, kazao je, nije bio "100 odsto siguran" ko će biti meta.


Sud je zatim upoznat da je J. I. odvezao "M" do njegove kuće u Korimalu, gde su uzeli tamnu odeću i kape i odvezli se do noćnog kluba. Svedok je rekao da su stali na parking preko puta Nort biča i da je "M" izašao i krenuo prema obližnjem drveću i žbunju. Procenio je da je u kolima čekao oko 90 minuta pre nego što su odjeknuli pucnji.


Pokrenuo je motor i trenutak kasnije "M" je trčao prema njemu, ušao u kola i odvezli su se. J. I. je prebacio "M" na adresu u Maskotu.


- Jeste li imali ikakav razgovor s "M" - pitao je tužilac.
- Rekao sam: "Jesi li uradio što je trebalo?" On je odgovorio: "Da." Mislim da je takođe kazao i da ga je pogodio i utrčao unutra da ga dokrajči - ispričao je J. I.
Sledećeg jutra, dodao je svedok, on je pokupio novac od "C" i predao ga "M".

Za zločin 20.000 dolara

 

Dragan Šekuljica najpre je pogođen kada je pokušao da uđe u taksi, oko tri ujutro, 8. septembra 2008. "M" je, kad je žrtva bila na izlazu, izašao iz obližnjeg žbunja i pucao u pravcu Šekuljice i još dvojice koji su pošli da uđu u taksi pred noćnim klubom.
Šekuljica je pobegao nazad u klub, a ubica ga je sledio i ispalio još dva hica, smrtno ga ranivši, a ranjen je i član obezbeđenja.


Baret je kazao poroti da je "M" dobio 20.000 dolara da počini zločin. Tužba navodi da se radilo o parama koje je Šekuljica dugovao Daliboru Bubanji.
Kruna dokazuje da su Bubanja, Džejson Hristevski i dvojica pod oznakama "C" i "M" planirali da likvidiraju Šekuljicu i da su imali različite uloge u organizovanju i izvršenju paklenog plana.
Sva četvorica izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za ubistvo i pucnjavu s namerom da se počini zločin.


Svađa podelila zajednicu


Neplaćeni dug, rečeno je tokom suđenja u aprilu, doveo je do ozbiljne svađe dve familije u Vulongongu. Baret je kazao da su nesuglasice dovele i do podela u srpskoj zajednici u Vulongongu.


- Dobro je poznato među ljudima povezanim s pomenute dve grupe da se ne vole i da među njima postoji svađa - kazao je on.


Pred kraj avgusta 2007, naveo je Baret, sukobi su eskalirali, a kulminacija se dogodila na sastanku između Bubanje i Šekuljice u pivnici hotela u Severnom Vulongongu, gde je došlo do žučne prepirke. Tužilac je sudu takođe rekao da su se zatim neki od optuženih susreli na drugoj lokaciji u Vulongongu da se dogovore o tome šta da urade sa Šekuljicom i doneli odluku da ga ubiju.


"C" je navodno regrutovao "M" da izvede ubistvo, a J. I. je bio zadužen da vozi, što je svedok J. I. i potvrdio.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.08.2014. 10:06
dakle, ne samo da onaj koji vrati dug dalje mirno spava, nego i duže živi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online