Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
15:14
sputniknews.com A

"Nema priznavanja Kosova, u EU ćemo ući sa ćirilicom"

"Nema nijednog razloga da se plašimo ulaska u EU, niti da ćemo ulaskom u EU izgubiti naše nacionalne interese. Građani će na kraju, na referendumu, reći hoće ili ne u EU, kakva bude 2020." smatra Zorana Mihajlović.

Tanjug
Srbija će za 5 godina ući u EU

Zorana Mihajlović kaže da je bez svake sumnje događaj koji je obeležio 2015. godinu otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i Evropske unije.

- Ovo je uspeh svih prethodnih vlada od 2000. do danas, ali su ključnih pomaci u odnosima sa Prištinom i regionalnoj saradnji zasluga premijera Aleksandra Vučića. I oni su bili ključni u otvaranju prvih poglavlja. - smatra ona.

Ministraka je ubeđena da Srbija može da zatvori poglavlje 35 o Kosovu a da ga ne prizna.

-  Važeći Ustav jasno kaže da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Dalje, ne postoji nijedan dokument, nije bilo ijednog razgovora na kome je od Srbije traženo da prizna Kosovo zarad ulaska u EU. Normalizacija odnosa Prištine i Beograda je nešto drugo, to ne znači priznanje Kosova, već da Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji normalno i mirno da žive. Pregovori sa Prištinom jesu teški, biće još teži, to nije sporno i na to smo spremni. Srbiji je izuzetno važno da se konačno formira Zajednica srpskih opština, to je dogovoreno i na tome insistiramo. Ova Vlada svakako neće priznati Kosovo.

Ona smatra da projekcija Vlade da će Srbija do 2020. uspeti da ispuni sve uslove EU za članstvo nije preambiciozan projekat.

 - Pet godina nije malo, ali neke zemlje su za mnogo manje vremena završile pregovore i postale članice EU. Mi smo dosta već uradili na usklađivanju naših i evropskih propisa. Sad sve zavisi od nas, koliko će nam trebati da jednom mudrom i pametnom politikom uskladimo naše sa standardima EU. Ali ne idemo u EU da bismo samo prepisali zakone, evropske direktive i pravila. Ne, idemo u EU zbog građana Srbije, njihovog boljeg života. Jer za nas danas i pored svih problema ne postoji bolja organizacija od EU.

Ona smatra da Srbija ulaskom u EU neće izgubiti ni najmanji deo svog nacionalnog identiteta.

- Nema nijednog razloga da se plašimo ulaska u EU, niti da ćemo ulaskom u EU izgubiti svoje nacionalne interese. Srbija se ne plaši EU i u EU ćemo ući sa svim svojim tradicionalnim vrednostima, jer ima Evropa o čemu da uči od nas. U EU ćemo ući sa ćirilicom i tako treba da bude.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online