Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.11.2015.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Beogradu mrvice iz Berlina

Nemci konačno popustili! Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU. Očekuje se da će na pregovaračkom meniju prvo biti otvorena poglavlja koja se odnose na Kosovo i finansijsku kontrolu (35 i 32). U Beogradu je ova vest dočekana uz veliku pompu i kao siguran znak da će do kraja godine ipak biti otvorena prva poglavlja, a srpska vlada građanima i na ovaj način poželeti uspešnu predstojeću godinu.

Reuters
Zeleno svetlo: Posle Bundestaga očekuje se isti stav i nemačke vlade

- U Evropu možete da idete samo ako pokazujete napredak u svim oblastima. Imamo još mnogo da radimo, još mnogo truda da uložimo i zato nisam slavodobitnički govorio o tome. To je za čestitku građanima, a ne za čestitanje Vučiću ili nekom drugom - izjavio je povodom ove vesti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Otvoriti poglavlja u decembru

U pismu kancelarki Angeli Merkel Ginter Krihbaum preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru. Nemački parlamentarci su preporuku doneli na vanrednoj sednici Bundestaga, a njoj je prethodilo intenzivno savetovanje o najnovijim izveštajima Evropske komisije o napretku.

On je zahvalio poslanicima Bundestaga i istakao da "Nemci drže do svoje reči". Najavio je i odlazak u Brisel 14. decembra, na međuvladinu konferenciju kako bi se otvorila prva poglavlja, a početkom godine još dva.

S obzirom na to da su Nemci, kao najuticajnija članica EU, imali najtvrđi stav prema tome da li je Srbija ispunila uslove za otpočinjanje pregovora, u Beogradu su uvereni da će stav resornog odbora Bundestaga biti i stav nemačke vlade, a konačno i stav Evropske komisije.

- Važan je stav Nemačke, ali verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja EU o Srbiji i zaključaka iz Strategije proširenja - izjavila je Jadranka Joksimović, srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum je posle sednice rekao da je za Bundestag bilo vrlo važno to što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji koji sadrži dosta pozitivnih ocena, a pohvalio je i odlazak premijera Vučića u Srebrenicu.

Nemački parlamentarci, međutim, ističu da Srbiju čeka još dosta zadataka, pre svega u vezi sa suzbijanjem korupcije i u reformi pravosuđa.

"Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", navodi se u saopštenju.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković smatra da je na pozitivnu odluku Bundestaga prevashodno uticao konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

- Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da ne pravi Beograd probleme, već da oni dolaze sa druge strane - rekao je Visković za B92.

Dačić: Vlada na dobrom, opozicija na lošem putu

Odluka Nemačke jeste odlična vest za građane Srbije i potvrda velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, izjavio je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova .
"To je znak da je Srbija na dobrom putu. Tragično je da u istom danu kada je Srbija dobila potvrdu uspešnosti njene politike, Pajtić i dvojac bez kormilara Tadić-Jovanović izriču najgore moguće optužbe na račun Vlade i premijera", navodi se u pisanoj izjavi Dačića.



 

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2015. 08:07
Naše psihopate na vlasti se raduju ovome kao da su nam oprostili sve dugove. Pravi evropski političari organizuju referendume za izlazak iz na-ceurope. Evo praktične definicije psihopate i pametan će videti šta se dešava sa Srbijom. Kako da prepoznamo psihopatu? Kako da se zaštitimo od psihopata? Endru Fas, bivši direktor velikih kompanija za prodaju u Kanadi, napisao je knjigu kako da se prepoznaju psihopate na poslu. Namera mu je, kako ističe, da spreči patnju ljudi širom sveta. Koji rade na poslu i trpe pakao. On traži da se uvede obavezno psihološko testiranje za sve zaposlene i one koji konkurišu za posao. Ima dosta znakova da se otkrije psihopata, ali osam su najvažniji: 1. Psihopate imaju sadističke motive i namere – Oni putem straha kontrolišu ljude, 2. Psihopata je harizmatičan- Sebe postavlja u centar pažnje i predstavljaju se na najbolji način. Odlični su demagozi i zavode svoje slušaoce obećanjima, 3. Psihopate imaju visoko mišljenje o sebi – Sebe postavljaju u centar univerzuma. Misle samo na sebe i ono što je u njihovom interesu. Smatraju da su izuzetni i da se društvena pravila ne odnose na njih. Imuni su na bilo kakvu kritiku. 4. Psihopate su patološki lažovi – Oni neprestalno lažu i veruju u svoju laž. Kada se otkriju da su lagali, nastavljaju da šire nove laži. Laž im je hrana za bolesnu sujetu. 5. Manipulatori – Psihopate su majstori u manipulacijama, obmanama i izvrdavanju. Kada je sve u redu, uzimaju sve pohvale, ali čim nešto pođe naopako, onda krivicu svaljuju na nekoga drugoga. 6. Problemi iz detinjstva – Psihopate imaju probleme od ranog detinjstva : laganje, prevare, krađe, nasilje i prerana seksualnost, 7. Ne osećaju kajanje ili krivicu – Sve što su radili u prošlosti zaboravljaju i ne brine ih posledica njihovog ponašanja, 8. Njihovi dugoročni ciljevi su nerealni – Traže od svih drugih da im se povinuju. Ne podnose protivljenje, suprostavljanje i drugo mišljenje. Žive u uverenju da su nezamenljivi i da su njihovi nerealni ciljevi najbolji za sve u društvu. Endru Fas je to tražio psihološko testiranje za zaposlene i one koji konkurišu za posao. Mislim da je mnogo važnije da se psihološki testovi naprave za političare. Tako bi se društvo zaštitilo od bolesnih ludaka na vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online