Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.07.2012.
00:14
Beta A

Jahjaga: Kosovu ukazano poverenje

Predsednica samoproklamovane republike Kosova Atifete Jahjaga je ocenila da zasluga za odluku Međunarodne upravljačke grupe o prestanku nadziranja nezavisnosti pripada svim građanima Kosova.

Jahjaga zahvalila na ukazanom poverenju od strane EU
 

U izjavi povodom odluke Grupe, ona je kazala da je to i izraz poštovanja građana i države Kosovo.

"Poverenje u vas, građane Kosova i u našu Republiku, jeste plod zajedničkog rada i angažovanja kojim smo demokratske vrednosti pretvorili u osnovna načela naše državnosti, dokazujući sposobnost i odgovornost naše države i prema našim međunarodnim obavezama", poručila je Jahjaga.

"Vi ste učinili ono što je retko ko učinio u istoriji čovečanstva – pružili ste ruku razumevanja sa jedinim ciljem da generacije koje dolaze posle nas imaju bolji život. Vi ste to učinili u ime Kosova i njegove budućnosti, i za to smo jako ponosni. Danas, kao rezultat te posvećenosti, građani Kosova, nezavisno od njihove etničke i verske
pripadnosti, žive slobodni u svakom delu Kosova, uživajući svoja prava i slobode uz jednake mogućnosti".

Kosovska predsednica je istakla da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji čija će načela biti putokaz u izgradnji kosovske države.

"Današnja odluka Međunarodne upravljačke grupe o okončavanju nadzora nezavisnosti Republike Kosovo, vraća narodu ove zemlje ono što mu pripada i za šta se žrtvovao, otvara novi horizont za Republiku Kosovo, za njen položaj na međunarodnoj sceni i za opšti razvoj naše zemlje. Ova odluka otvara put ravnopravnog partnerstva sa međunarodnom zajednicom, zasnovanog na uzajamnom poštovanju", kaže se u izjavi predsednice Jahjaga.

Ona je u ime institucija, građana Kosova i svoje ime zahvalila međunarodnoj zajednic – SAD, EU i svim zemljama-prijateljima Kosova za pomoć oslobođenju Kosova, garantovanju mira i stabilnosti u regionu i za danas ispoljeno poverenje da Kosovo može da u potpunosti vlada sobom.

Međunarodna upravljačka grupa je na sastanku u Beču donela odluku o prestanku nadzirane nezavisnosti Kosova koja će primenjivati od septembra ove godine, kada treba da prestane i mandat Međunarodne civilne kancelarije.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je organizacija formirana na osnovu Ahtisarijevog plana za rešavanje statusa Kosova. Njen zadatak je da upravlja demokratskim razvojem Kosova i zalaže se za dobrog upravljanje, multietničnost i izgradnju pravne države.

Grupa je odgovoran za imenovanje i nadgledanje Specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo koga postavlja Savet Evropske Unije, kao međunarodnog civilnog predstavnika za Kosovo. Taj predstavnik je "najviši autoritet na Kosovu za tumačenje"
Ahtisarijevog plana, "ovlašćen da poništi odluke ili zakone kosovskih vlasti i sankcioniše ili uklanjanje javne zvaničnike za čije postupke utvrdi da nisu u skladu" sa planom.

Proglašenjem nezavisnosti 2008. Kosovo je formalno "u potpunosti prihvatilo obaveze" iz Ahtisarijevog plana.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je imala svoj prvi, inauguralni sastanak 28. februara 2008. godine. Grupu je Srbija proglasila "ilegalnom", a Rusija je osudila njeno osnivanje.

Priznanje nezavisnosti Kosova je uslov da neka zemlja postane članica Upravljačke grupe koja sada ima 25 članica iz Evrope i sveta.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.07.2012. 00:41
Priznati i prihvatiti genocidnu drzavu kao sto je kosovo, samo dokazuje koliki je stepen mrznje zapada prema srbiji i srpskom narodu a pregovarati sa njima je najveci greh prema sopstvenom narodu.
Utorak 03.07.2012. 00:23
Какво поверење кад не може да прође месец дана а да се нешто не деси :) Премлаћивање Срба у енклавама, убиство у Грачаници па ово последње бацање коктела у аутобус у Приштини, рањавање навијача Партизана на Мердару, иживљавања шиптарских полицајаца на Газиместану. О нерешивим случајима и да не причамо много али да поменемо: Трансплантација органа Убијање деце у Гораждевцу И МНОГИ ДРУГИ (извињавам се за све не поменуто) + неколико напада КФОР-а на Србе. ШТО ЛАЖЕТЕ САМИ СЕБЕ? КАКВО УКАЗАНО ПОВЕРЕЊЕ? Запад је спреман све да каже што није у корист Србије макар то била и тотална глупост.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online