Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
20:48
Tanjug A

Kosovo zarobljeno u "sivoj zoni": Tači i Haradinaj - vodeće mafijaške figure

U kritičkim osvrtima na obeležavanje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, štampa na nemačkom jeziku konstatuje da su, deset godina kasnije, razočaranja i protesti zamenili nekadašnji entuzijazam, te da je ta teritorija ostala zarobljena u "sivoj zoni između konflikata prošlosti i nejasne budućnosti".

Tanjug/AP
Zahvaljujući vezama iz rata stvorili privatne imperije: Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Noje cirhen cajtung piše, prenosi Dojče vele, da se vlada formirana u septembru sastoji od diskreditovanih bivših vođa pobunjenika, koji se, doduše, zalažu za proces normalizacije odnosa sa Srbijom, ali, ističe, pre svega upadaju u oči svojim nacionalističkim agitovanjem. 

Novo je, piše list, to što su se usprotivili svojim međunarodnim zaštitnicima.

"Već doneta odluka o formiranju tribunala za rasvetljavanje zločina počinjenih u ratu na Kosovu, postala je politički sporna, da bi je Priština na kraju ipak prihvatila. Slično je i sa liberalizacijom viznog režima sa EU. Ona je već dogovorena, ali nije uvedena, jer Priština odbija da se odrekne nekoliko kvadratnih kilometara teritorije", navodi NCC.

Sve to, uz manjkavosti na planu demokratizacije i borbe protiv korupcije, dovelo je do velikog zaostajanja Kosova na putu ka EU, što je, kako se navodi, Brisel jasno stavio do znanja prezentirajući strategiju proširenja na Zapadni Balkan.

"Mladi sa Kosova su tako zaglavljeni u zemlji. Mafijaškim vodećim figurama kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj to je svejedno - oni su uz pomoć svojih veza iz rata stvorili unosne privatne imperije i nisu mnogo zainteresovani za korake liberalizacije, jer bi ona mogla da ih ugrozi. Oni su odgovorni za to što je Kosovo najkorumpiranija zemlja Balkana sa drugom po visini stopom nezaposlenosti", piše NČ.

List piše da Priština mora da uznapreduje sa sporazumom sa Srbijom, koji je, konstatuje, doduše, politički sporan sa aspekta suvereniteta, ali konačno donosi jasnoću. 

"Osim toga, njegovo sprovođenje bi pojačalo pritisak na zemlje koje ne priznaju Kosovo. Ali, nisu sva rešenja u rukama kosovskih političara. Oni delaju u okviru koji su im postavili međunarodni, i koji je zarobio zemlju u stanju između suverenosti i nezavisnosti", piše, između ostalog, švajcarski dnevnik.

Isti list u drugom tekstu iznosi zašto je "Zapad pri formiranju kosovske države dvostruko zakazao". 

"Rat protiv Beograda nije dobila UČK, već NATO. Posle rata nije ostala zemlja koja se sama oslobodila, već zapadni protektorat koji je trebalo da izgradi institucije na temelju rezolucije UN i da pripremi rešenje pitanja statusa. I jedno i drugo se ispostavilo kao pretežak zadatak", navodi NCC.

Na Kosovu je, navodi se, etablirao obrazac koji i danas obeležava odnos zapadnih sila sa kosovskim elitama.

"Demokratija i pravna država bivaju žrtvovane kada ugrožavaju stabilnost i uračunljivost", piše list i podseća da je bivši i sadašnji permijer Ramuš Haradinaj 2005. optužen pred Haškim tribunalom, šef UNMIK Soren Jesen-Petersen mu je priredio srdačan oproštaj i označio optuženog kao prijatelja. 

Nikakvo čudo što su i najodvažniji svedoci zaćutali s obzirom na pakt između protektorata i bivšeg komandanta. Sef UNMIK se, dodaju, posle pravdao. Rekao da je veče uoči planiranih hapšenja "imao poziv iz jedne prestonice" gde mu je rečeno da "spušta loptu"oko čitave akcije zarad unutrašnjeg mira.

"EU je zamenila UN ali to generalno ništa nije promenilo. Iako je misija EULEX 2008. obećala da će hvatati i krupnu ribu", to se nije desilo. Nije nedostajalo novca, ali jeste odvažnosti i sposobnosti da se stupi u borbu sa kriminalnim jezgrom političkog i ekonomskog poretka na Kosovu.

Berlinski dnevnik Tagescajtung, istim povodom, piše o jednoj kosovskoj koreografkinji koja je u Prištini prezentirala svoju novu predstavu:

"Ona sama ima ugovor u Nacionalnom baletu, ali tamo je plata toliko mala da se ona još nije iselila iz gradskog stana koji deli sa majkom, braćom i sestrama i očuhom. Drugi umetnici iz njenog tima, koji već imaju decu, moraju da rade neki dodatni posao. Prosečna plata na Kosovu je 300 evra. Stopa nezaposlenosti među mladima je 65 odsto", navodi list.

Onaj ko, kako navodi Tagescajtung, poznaje nekoga iz političke elite - lako nalazi posao. 

"No, najveći izvor prihoda je dijaspora, dakle, članovi porodice u inostranstvu, koji svojoj rodbini šalju nekoliko stotina evra mesečno. Na taj način na Kosovo godišnje stiže milijarda evra", prenosi list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online