Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.10.2017.
14:56
Vestionline, Tanjug A

Evropa čeka srpsko pismo o Kataloniji i Kosovu, a kad stigne...

Evropska komisija kaže da će, kada bude dobila pismo srpskih vlasti, detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

youtube.com/Miloš Serbia
Evropa za sve ima odgovor: Kosovo može, a Katalonije ne

- Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju - izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o duplim standardima u slučaju njihove ocene da se "slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti". 

U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom", prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja članica. 

Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena terirorija može napustiti državu članicu EU i postati ponovo deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje članice koju je napustila.

Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine kada je dogovorena zajednička reakcija na Kosovsku deklaraciju nezavisnosti.

- Savet naglašava da je Kosovo "sui generis" slučaj i napominje da će zemlje članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom - navodi se u zaključku Saveta ministra EU iz 2008. godine. 

Premijeraka Srbije Ana Brnabić najavila je da će naredne nedelje tokom svoje posete Briselu evropskim zvaničnicima predati pismo u kome vlasti Srbije zahtevaju odgovore na pitanja u vezi sa stavom Evropske komisije u slučajevima Kosova i Katalonije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.10.2017. 16:29
"Србија пише писма" Прдно миш тресла се гора. Српски политичари зар не видите да вас цео свет зајеебава. Сад мислите да ће плакање да вам помогне. Овце једне кад год су Срби имали прилике да ураде нешто конструктивно, добро за Србију и поколења нам, нашао се неки политичар који све усеере. Па сад плачите магарци ако мислите да ће вам то помоћи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online