Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.06.2016.
15:31
nezavisne.com, Vestionline A

"Nikad nije bila namera da Dejton ostane zauvek"

Nikad se nije smatralo da odredbe Dejtonskog sporazuma moraju da ostanu nepromenljive, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

wikipedia.org
Zadovoljni potpisnici Dejtonskog sporazuma

On je istakao da Bosna i Hercegovina treba da ostane jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda u demokratskoj, multietničkoj, nezavisnoj i suverenoj državi sa tekovinama Dejtona koje su trajne, ali da bi Aneks IV (Ustav) trebalo menjati.

- Jednom ćemo morati da se posvetimo slabostima u Dejtonskom ustavu i sistemu koji je iz njega evoluirao proteklih godina. I to može biti sprovedeno nadopunjujući se sa Reformskom agendom EU - rekao je Hojt Ji u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine". 

Upitan da će svaka priča o promeni Ustava BiH naići na otpor u Republici Srpskoj, američki zvaničnik je rekao da se ne treba "suviše fokusirati na specifične članove ili odredbe u Ustavu", već da pažnju treba usmeriti da dođe do promena koje žele građani. 

Govoreći o uticaju Rusije i Turske na dešavanja u BiH, Hojt Ji je odgovorio da "svaka dobronamerna demokratska zemlja, kojoj je na srcu interes BiH, može da ima i svoje mesto i ulogu". 

Hojt Ji je zaključio da posle ekonomske i socijalne reforme, BiH treba da počne raditi i na nekim institucionalnim pitanjima, pri čemu uloga međunarodne zajednice treba da bude partnerska i savetodavna.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2016. 16:58
Тамо гдје најљепша се зора буди Часни и поносни живе добри људи Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска Тамо гдје су наши преци давни Име уписали у сваки корак славни Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска
Petak 10.06.2016. 18:24
Чемерно 1992. Покољ у Чемерну је назив за један од најужаснијих злочина који су током рата у Босни и Херцеговини починиле јединице муслиманске Територијалне Одбране Армије БиХ у селу Чемерно, надомак Сарајева. Злочин је извршен 10. јуна 1992. године, када је уб,ијено најмање 30 Срба и то на најмонструозније начине. Убијане су читаве породице, а 15 кућа је спаљено. Само три предратна становника Чемерна су успела да преживе овај покољ. Срби који су прогнани из Чемерна данас живе далеко од свог завичаја, а у Чемерно долазе 10. јуна да би паљењем свијећа и полагањем вијенаца на гробове погинулих одали почаст жртвама. За овај злочин постоји обимна документација, али злочинци и даље нису изведени пред лице правде. Тужилаштво БиХ држи ове предмете у фиокама, а Хашко тужилаштво није хтјело да процесуира злочинце.
Petak 10.06.2016. 18:24
Налог за напад на Чемерно издао је бивши официр ЈНА Јусуф Мушинбеговић, а учествовале су јединице муслиманске Територијалне одбране из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова, њих око 100. Познати предводници муслиманских злочинаца су Енес Дурак и Мирсо Бешлија, шумар из Корита. Једна од муслиманских јединица која је учествовала у овом злочину је и Друга чета ТО из Какња, која је бројала око 40 чланова, које је предводио Турдија Туефик Туфо. Поред ових злочинаца учествовали су и припадници ХОС-а, који су имали штаб у Тарчин долу. Такође једну јединицу је предводио предратни полицајац из Вогошће, Салкић (родом из Сливна), који је у овом нападу погинуо. Читавом акцијом командовао је Џемал Хаџић из ТО Бреза, а бестијални напад је ишао из 3 правца. Први из правца Корита и Насића, други од Мaхмутовићa Риjeкe путeм, a трeћи из прaвцa српског сeлa Чeмeрницa. Измeђу остaлих, у нaпaду су учeствовaлe и муслиманске комшиje, дозивajући поjeдинe Србe имeнимa, што je уносило додaтну зaбуну и помeтњу. Вишe очeвидaцa злочинa у Чeмeрном je рeкло дa су нa тиjeлимa уб,иjeних цивилa виђeни трaгови оруђa или тупих прeдмeтa – крaмпe, мотикe, тољaгa, ножeвa, виљушки… Снajи Милинковe сeстрe Миросaви je, огуљeн дио кожe сa брaдe и диjeлa лицa и прeбaчeн кa чeлу…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online