Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2016.
13:40
Tanjug A

"Srpska ostaje prioritet Srbije"

"Republika Srpska je spoljnopolitički prioritet Srbije", izjavio je srpski ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, dodajući da Dejtonski sporazum ne sme i ne može menjati bez saglasnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovni.

Tanjug
Srbija uvek uz Srpsku: Aleksandar Vulin

- Republika Srpska je spoljnopolitički prioritet Srbije koja hoće i ima najbolje odnose sa RS i uvek će biti tu u ekonomskom, političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu, jer je RS nastala kao potreba spskog naroda da uredi svoj život i omogući sebi i svom potomstvu da živi onako kako Srbi smatraju da treba da žive - rekao je Vulin.

Ima Dejton i svojih mana

Vulin je novinarima, posle obeležavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, rekao da je Dejtonski sporazum zaštitio prava sva tri naroda i omogućio da se mir sačuva već 21 godinu, ali da, kao i svaki sporazum, ima svoje vrline i mane.

Ministar je ocenio i da bi svaka njegova promena, bez saglasnosti sva tri naroda, imala nesagledive posledice o kojima ne treba ni razmišljati.

- Dejtonski sporazum, kada je u pitanju RS i Srbi, čuva sam njihov opstanak, kao i opstanak njihovog političkog jedinstva, ali ima samo jednu potencijalnu zamku, a to je da Srbi koji predstavljaju RS u organima federacije nemaju iste stavove kada su u ptanju ključni interesi Srba i RS - rekao je Vulin.

Kako kaže, to je jedini način da se Dejtonski sporazum okrene protiv Srba.

- Ukoliko su svi Srbi jedinstveni po pitanju vitalnih interesa očuvanja RS i Srba u Bosni i Hercegovini, Dejtonski sporazum i štiti i čuva i položaj Srba i Republike Srpske - rekao je Vulin, ocenjujući da RS mogu da izgube samo Srbi.

Samo narod ima pravo da odlučuje

Podsećajući da je Dejtonski mirovni sporazum prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, Vulin je istakao da prekidom rata sporazum nije iscrpeo svoju ulogu i važnost.

- Dejtonski mirovni sporazum je dogovor kojim su tri konstitutivna naroda odredila svoju budućnost i način kako će trajati u miru - rekao je Vulin.

On je naveo i da Srbiija, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, smatra da se on ne može i ne sme menjati bez saglasnosti sva tri naroda.

- Samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci imju pravo da odlučuju o Dejtonskom sporazumu i niko sa strane u nihovo ime ili bez njih ne sme da odlučuje o njihovom životu, šta će činiti i kako će živeti - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija želi mirnu i prosperitetnu BiH zato što je u njoj Republika Srpska uspešna i sigurna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online