Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 02.01.2014.
16:44
Srna A

Dok traje kosovski problem, pritisci na Srpsku biće "prigušeni"

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka i analitičar Predrag Simić upozorava da će i u 2014. godini Kosovo i dalje biti glavna tema, kao i da će na Republiku Srpsku biti nastavljeni "prigušeni" pritisci dok god bude trajalo kosovsko pitanje.

Predrag Simić: Kosovo će i dalje biti na naslovnim stranama
 


 

Kosovo i dalje u centru pažnje

"U ovom trenutku Zapad vidi Kosovo kao glavni okidač mogućih novih sukoba na Balkanu", rekao je Simić u intervjuu Srni i ocenio da u BiH nema sukoba još od Dejtona, pa zbog toga nema ni povoda za neke pritiske spolja.


Ali, kaže on, ako se Kosovo završi, onda će tu, verovatno, biti onih koji će tražiti da se situacija u dejtonskoj BiH promeni, da se promeni dejtonski ustav i da se BiH konstituiše kao zemlja koja će moći da krene u evropske i evroatlantske integracije.


On ocenjuje da će posebne teme u ovoj godini biti Kosovo, obeležavanje Prvog svetskog rata i početak procesa po međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije.


Prema njegovim rečima, Kosovo će i dalje biti na naslovnim stranama, jer ni potpisivanje Briselskog sporazuma, ni održavanje kosovskih lokalnih izbora, kao ni dobijanje datuma početka pregovora Srbije sa EU nisu dovoljni da se problemi reše.

Tužbe za genocid besmislene

Simić smatra da su međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije - besmislene, pogotovo posle poznate presude Međunarodnog suda u predmetu "BiH protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije", kojom je odbačena tužba.


On ocenjuje da bi to, u uslovima zaoštrenog nacionalizma u Hrvatskoj, koji se može proširiti na ceo region, moglo da predstavlja pretnju - ne oružanih sukoba, nego novih zapleta na Balkanu.


Sumirajući prošlu godinu, Simić je istakao da je najbolje što se dogodilo Srbiji - to što je dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU, bez obzira na to što je Unija manje privlačna nego ikada. Najgore što se desilo Srbiji u 2013, smatra Simić, jeste ekonomska situacija i ekonomska kriza, koja dostiže vrhunac.


Što se tiče obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Simić ističe da to nije samo stvar istorije i navodi da u ovom trenutku na Zapadu vlada pesimizam i strah da se istorija može ponoviti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.01.2014. 17:05
Ako se ne okrenemo RUSIJI nastavak PAKLA koji EU ZLIKOVCI RADE SRBIJI ĆE BITI JOŠ VEĆI . EU ZLIKOVCI svakim danom nanose zlo SRBIJI a BANDITI IZ VLASTI LJUBE U DUPE BAŠ TE ZLIKOVCE . STRAŠNO .
Četvrtak 02.01.2014. 21:25
Pritisci na Srpsku su konstantni, od njenog postojanja za vrijeme rata, pa sve do danas ! Nisu prestali da je pokušaju utopiti u unitarnu BiH ! RS je trebala proglasiti svoju nezavisnost onog momenta, kada je to uradila i Priština, pritisci na Srbiju bi bili mnogo kopleksniji za EU ! U čitavoj EX YU svako ko hoće da se odvoji od Srba je podržan, medjutim kada Srbi žele da se odvoje od bilo koga, nastaje problem !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online