Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.05.2013.
17:03
Beta A

Film novinara o Srebrenici kao dokaz na suđenju Mladiću

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, tužioci su danas kao dokaz prikazali delove filma koji je sredinom jula 1995. u okolini Srebrenice snimio beogradski novinar Zoran Petrović-Piroćanac.

General Mladić (70), koji je tada bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Ratko Mladić

Petrovićeve snimke - koje je beogradska televizija Studio B prikazala 17. jula 1995. - u sudnici je komentarisao istražitelj tužilaštva Tomaš Blaščik, objašnjavajući koje se osobe, mesta i zbivanja mogu videti. Dok je snimao film, 13. i 14. jula 1995, Petrović je pratio tadašnjeg zamenika komandanta brigade specijalne policije Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, koji se vidi na snimcima.

U aprilu 2010. Tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zbog pomoganja ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice. Borovčanin se nije žalio na presudu i kaznu izdržava u Danskoj. Petrović je u Potočarima, u blizini baze Unprofora gde se muslimansko stanovništvo Srebrenice sklonilo posle pada enklave, snimio muškarce koje je VRS odvojila od žena i dece.

Iz "bele kuće", u kojoj se vide na filmu, zarobljeni Muslimani bili su, po optužnici, prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika, gde su bili streljani.

"Bilo je pokušaja da se neki ljudi prošvercuju u konvojima, među kojima su možda zločinci", prokometarisao je Petrović na snimku, na kojem se vidi i velika gomila torbi i zavežljaja koje su zarobljenici bili prinuđeni da ostave.

Petrović je snimio i predaju desetina Muslimana koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli. Tužioci su na filmu identifikovali Ramu Osmanovića kako, okružen srpskim vojnicima, svog sina Nermina i druge Muslimane poziva da iz šume siđu i predaju se. Prošle nedelje, Osmanovića je na snimku prepoznala njegova supruga Saliha, koja je u sudnici posvedočila da su tela njenog muža i sina pronađena u masovnoj grobnici 2009.

Duž glavnog puta između Srebrenice i Bratunca, Petrović je snimio i nekoliko grupa zarobljenika kako sede na poljanama. Po optužnici, VRS je većinu muslimanskih zarobljenika kasnije streljala. Jednog vojnika VRS koji sa puta prema šumi viče: "Ajte, momci, izađite van, dignite ruke u vis", Petrović je na filmu pitao"koliko je izašlo". "Tri-četiri hiljade se predalo", glasio je odgovor.

Istražitelj Blaščik potvrdio je da je, po tužilaštvu, VRS imala toliko zarobljenih Muslimana u vreme kada je razgovor snimljen, 13. jula 1995. popodne.

Nastavak Blaščikovog svedočenja zakazan je za 14. jun, kada će tužioci prikazati i deo Petrovićevog filma na kojem se vidi gomila tela ubijenih Muslimana ispred skladišta zemljoradničke zadruge u selu Kravica, dok odjekuju pucnji.

POVEZANE VESTI

Petak 24.05.2013. 18:58
Nebi me cudilo kada bi i onaj Film Crne Andze uzeli kao dokaz!To je primitivnost zapada uzeti iskaze ili filmove novinara kao dokaz a novinari bi za koju paru i majku prodali na ulici(novinari sa zapada).Secam se one vesti kada su muslimani Srbe poklali i to bas u okolini Srebrenice i na CNN-u vidis sahrana zene u crnini i krstove vidis a oni kazu dasu to od strane Srba poklani muslimani a oni se cak i krste!NAkon jednog vremena kada je vest obisla celi svet dasu to Srbi ucinili onda tek su se na Nazi-TV-CNN izvinili Srpskim Majkama.Zalosno je to Novinarstvo ali ima Boga i da Bog da i njima dase isto desi kao i Majkama koje su tada snimali kako grle sanduke svoje Dece!
Petak 24.05.2013. 21:00
Данас је већ историјска чињеница да се у такозваној “заштићеној зони“ Сребренице, дакле простору који је наредбом Уједињених Нација морао да буде демилитаризован, налазило у моменту њеног пада у руке ВРС, девет хиљада наоружаних муслиманских војника, припадника четири бригаде (180, 181, 183, 184. плус једна у Жепи) из састава Осме оперативне групе, Другог корпуса армије Босне и Херцеговине, са командом у Тузли. Изводећи оружане акције из тако “демилитаризоване“ зоне, муслиманске снаге су убиле 2.950 Срба.Сребреница је била класичан фронт.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online