Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.12.2013.
19:02
Beta A

''Mladić nije naredio istragu ratnih zločina''

Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću, vojni veštak optužbe Rejno Tunens izjavio je danas u Tribunalu Hagu da, tokom rata u BiH, Mladić nije pokrenuo nijednu istragu zločina njegovih vojnika.

Mladić (70), tadašnji komandanti Vojske Republike Srpske, optužen je za ratni zločin u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

Ratko Mladić

Pošto je proučio stotine dokumenata Vojske Republike Srpske, Tunens je izjavio je da nije našao nijedno naređenje Mladića za otvaranje istrage protiv vojnika koji su prekršili zakone i običaje ratovanja. Svedok je rekao i da nije našao nijedan dokument srpskih vojnih sudova o krivičnom postupku protiv ratnih zločinaca.

Bivši belgijski oficir Tunens ponovio je da su Mladićeve direktive za operacije VRS tokom celog rata bile u skladu sa strateškim ciljevima Skupštine RS iz maju 1992, među kojima je prvi i sveobuhvatan bio razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata.

"Sveobuhvatni cilj bosanskih Srba bilo je stvaranje srpske republike na teritorijama koje su smatrali svojim", ali je problem bilo to što su na tim teritorijama živeli i nesrbi, podvukao je Tunens.

Direktivom broj četiri iz 1993, Glavni štab VRS naredio je stoga da se upornim dejstvima iz Podrinja otera neprijatelj "zajedno s muslimanskim stanovništvom". Ta direktiva sprovedena je, po Tunensovim rečima, u okviru ostvarivanja trećeg strateškog cilja - uklanjanja granice "između Srba" na Drini - u BIH i Srbiji.

Tokom Tunensovog iskaza, tužioci su umešanost vlasti Srbije u rat u BiH dokazivali Mladićevim beleškama sa sastanka s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i njegovim saradnicima, u jesen 1993. Po Mladićevim beleškama, šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić je na tom sastanku govorio o upućivanju svojih ljudi na ratište, pokazujući, kako je prokomentarisao Tunens,
detaljno poznavanje stanja na frontu.

VRS i Mladić su tokom celog rata uživali i logističku podršku Vojske Jugoslavije, na čelu s generalom Momčilom Perišićem, kazao je svedok, pošto mu je tužilac prikazao dokumenta o isporuci granata iz fabrike "Krušik" u Valjevu.

Vojnog veštaka optužbe će, u nastavku suđenja u ponedeljak, 9. decembra, unakrsno ispitivati Mladićevi branioci.

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 23:48
Hvala, Djenerale, što stvori najmladju Srpsku državu i što spase od planiranog trećeg pogroma Srba u zadnjih 100 godina. Oni koji te izdadoše seme im se zatrlo.
Subota 07.12.2013. 02:15
A dali je iko naredio istragu o zlocinima nad Srbima? Sva postovanja za GENERALA MLADICA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online