Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.09.2013.
18:11
Beta A

Svedok: Mladić nije poslušao Karadžića

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović izjavio je danas, na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da je "nezakonita" bila direktiva vrhovnog komandanta Radovana Karadžića toj vojsci da, s proleća 1995. godine, "stvori nepodnošljivu situaciju" za civile u Srebrenici i Žepi.

Direktivom broj sedam Karadžić je marta 1995. naložio da vojsci da "planiranim i dobro osmišljenim borbenim dejstvima stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez nade u dalji opstanak i život civilnog stanovništva".

Tadašnji načelnik Glavnog štaba (GŠ) VRS, Milovanović je protumačio da Direktiva "znači da je aktivnosti usmerena na otežavanje životnih uslova stanovništvu, da bi ono zbog tih loših uslova napustilo Srebrenicu i Žepu".

Ratko Mladić

"Po Ženevskoj konvenciji, civilno stanovništvo nije zakoniti vojni cilj... To je nezakonito naređenje i politička odluka", rekao je Milovanović.

Optužnica tereti Mladića za ratni zločin nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice u danima nakon što je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu "zaštićenu zonu" UN. 

Po Milovanovićevim rečima, VRS, međutim, nije mogla sprovesti Karadžićevu "političku odluku", odnosno Direktivu, sve dok je Mladić ne uobliči u naređenje i pošalje ga jedinicama. Svedok je podvukao da komandant VRS to nikad nije učinio, već je iz svojeg naređenja, poznatog kao Direktiva 7.1, izbacio nezakonitu Karadžićevu rečenicu o napadima na stanovništvo enklava.

"General Mladić je izostavio rečenicu o nepodnošljivim uslovima... Preuzeo je odgovornost da ne izvrši Karadžićevu direktivu i da ne izvrši pritisak na stanovništvo", rekao je Milovanović.

Činjenicu da je Karadžićeva direktiva bila prosleđena nižim komandama VRS, pre Mladićevog naređenja, Milovanović je nazvao "greškom". Tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS Milenko Živanović, u čijoj su zoni odgovornosti bile Srebrenica i Žepa, "prepisao" je iz Karadžićeve direktive u svoje naređenje rečenicu o stvaranju "nepodnošljive situacije" za civile u enklavama, iako to nije smeo da
uradi bez odobrenja Mladića, rekao je Milovanović.

Tokom današnjeg ispitivanja, tužilac Dermot Grum predočio je Milovanoviću i Direktivu broj četiri, koju je on sačinio novembra 1992. Kako je tužilac citirao, tom direktivom je Drinskom korpusu VRS bilo naređeno da "iscrpi neprijatelja, nanese mu najveće moguće gubitke i prisili ga da sa muslimanskim stanovništvom napusti područje Birača, Srebrenice i Žepe", odnosno Podrinje.

Milovanović je, međutim, negirao da je Direktivom broj četiri bilo naređeno da muslimanski civili budu proterani iz Podrinja. Kako je kazao, tokom rata u BiH, svi narodi su se, kad zapuca, "na 20 kilometara pomerali" i prelazili na teritoriju pod kontrolom svojih snaga.

"Ideja je bila, kad počne pomeranje muslimanskog stanovništva - a oni su obično išli prema Srebrenici i Žepi sa tih prostora, cilj je bilo da se i vojska protera sa tim narodom, odnosno za tim narodom. Nije bila nikakva namera - ono što vi verovatno cenite - da se protera stanovništvo. Bila je namera da se protera muslimanska vojska, jer je do tada počinila neviđene zločine u Podrinju", kazao je Milovanović.

Dodao je da su navodno "Kinezi prvi na planeti po pomeranju ispred ili iza svoje vojske" Francuzi drugi, a Srbi treći. "Muslimani su to u ovom ratu preuzeli od nas", rekao je svedok.

Milovanović je potvrdio da su GŠ i Mladić tokom celog rata imali neprekidnu komandu i kontrolu nad podređenim jedinicama.

"Kad je komandovanje u pitanju, sve se kretalo odozgo na dole, a izveštavanje je išlo odozdo na gore", rekao je tadašnji Mladićev zamenik.

Tužilac Grum je citirao naređenje kojim je Milovanović februara 1994. zabranio "nekontrolisano granatiranje" Sarajeva, uz pretnju "najstrožim kaznama". Potvrdivši da je potpisao to naređenje, Milovanović je negirao da je ono bilo posledica prvog granatiranja pijace Markale u kojem je ubijeno 66 građana, a ranjeno više od 140 osoba. Naznačio je da je on samo uobličio naređenje vrhovnog komandanta Karadžića.

Upitan da li je ikada čuo da je neko od pripadnika VRS "najstrože kažnjen" zbog "nekontrolisanog granatiranja" Sarajeva, Milovanović je odgovorio da to ne zna, jer za to nije bio zadužen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online