Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 25.04.2012.
13:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Hrvati brišu nacističku prošlost

Jasenovac postaje predmet različitih manipulacija u okviru nastojanja da se revidira celokupna srpska istorija 20 veka. Istovremeno, nastoji se umanjiti broj srpskih žrtava kako bi se u prvi plan istakla navodna srpska agresija, kaže u intervjuu za "Vesti" prof. dr Slavenko Terzić iz Istorijskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Prof. dr Slavenko Terzić, iz Istorijskog instituta SANU
 

Kako godine odmiču, razni "istraživači" iz Hrvatske, a pojavili su se i u Srbiji, smanjuju broj žrtava ustaškog logora Jasenovac. Zašto?
- Mada se istraživački ne bavim tom temom, mogu se pozvati na sasvim relevantnu Enciklopediju Jugoslavije u izdanju Leksikografskog zavoda u Zagrebu, čiji je glavni urednik bio Miroslav Krleža. U četvrtom tomu te enciklopedije, iz 1960. godine, od slova "h" do slova "j" na strani 467. postoji velika odrednica Jasenovački logor. Citiram: "Kako se u logoru uništavalo sve što bi moglo da posluži kao podatak pri utvrđivanju broja žrtava, tačan broj poginulih u jasenovačkom logoru ne može se utvrditi. Prema proceni koja se oslanja na iskaze preživelih, sačuvane dokumente i priznanja uhvaćenih ustaških zločinaca iz jasenovačkog logora broj jasenovačkih žrtava premašuje 700.000".
 

Hrvatskoj oprošteni zločini

"Nisam za to da se bez osnova uveličava broj žrtava, a naročito nisam za to da se smanjuje njihov broj. Ne vidim zašto bi u Zagrebu 1960. imali bilo kakav razlog da u jugoslovenskoj enciklopediji uvećaju broj jasenovačkih žrtava kada je Hrvatska još 1945. u novoj komunističkoj Jugoslaviji potpuno amnestirana za sve zločine koje je, kao Hitlerov saveznik, počinila u Drugom svetskom ratu", kaže Terzić.

Postoje li strani podaci, pre svega tadašnjih nemačkih fašističkih snaga?
- Veoma je važno reći i ovo. Saveznici nacističke Hrvatske, nemački generali Horstenau, Hitlerov izaslanik kod Ante Pavelića u Zagrebu i general Nojberher, izaslanik za jugoistok, već negde 1942 - 1943. godine navode više stotina hiljada Srba ubijenih u logoru Jasenovac.


Da li je SFRJ ikad pokušala da precizno istraži broj žrtava i da ih identifikuje?
- Jugoslovenska država nikada nije preduzela ništa da istraži detaljno ceo taj prostor Stare Gradiške i Jasenovca. Tako je jedan veliki genocidni zločin nad Srbima ostao potpuno u tami i nažalost danas se njim manipuliše. Jedan ogromni masovni zločin, gde je ubijeno od 700.000, neki govore i milion ljudi, potpuno se negira, nastoji se potpuno negirati nacistička prošlost jedne države.


Zašto identifikaciju jasenovačkih žrtava nisu forsirali srpski komunisti?
- Glavni cilj je bio opraštanje masovnog genocida nad Srbima iz dva razloga. Pre svega iz razloga praštanja zločina zbog budućnosti Hrvatske i Hrvata u toj jugoslovenskoj državi. Jer, pošten odnos bi zahtevao denacifikaciju i određene posledice po Hrvate zbog zločina koji je učinio nad drugim narodom, nad Srbima. Hrvati su radili svoj posao i to je logično. Ali, najveću odgovornost snose srpski komunisti koji nisu ništa učinili da se osvetli zločin , pre svega radi mrtvih, radi istorijske istine i radi budućnosti Srba i te jugoslovenske države. Oni snose najveću krivicu, jer su pristali na ideološku matricu koju su ponudili Tito, Kardelj i Bakarić.
 

Partizani "zaboravili" logoraše

Zašto jugoslovenski partizani nikad nisu napali Jasenovac a vodili su borbe s druge strane Save, u Bosni?
- Potpuno je nelogično da jedan stravični logor postoji svo vreme Drugog svetskog rata, a da partizanske čete nikad ne pokušavaju oslobođenje logoraša. To izaziva sumnju u prave namere najužeg rukovodstva partizanskog pokreta Jugoslavije. Činjenica da partizani nisu oslobodili Jasenovac niti pokušali da ga oslobode izaziva sumnju u političke motive rukovodstva Titovog pokreta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online