Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.07.2016.
19:30
Vestionline, rs.n1info.com A

Dačić o Stepincu: Ako EU ovo prećuti, sledeći je Hitler

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Ivica Dačić izjavio je da je odluka o poništenju presude ratnom zločincu Stepincu u stvari rehabilitacija fašističke ustaške NDH‎.

Tanjug
To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, već svetskii evropski problem: Ivica Dačić

- Rehabilitacija fašizma u EU je nešto što je objašnjivo, ali to je već problem EU. Mi ćemo o ovome obavestiti i EU i Izrael. Između ostalog, Izrael mora da zna da se poništavaju presude između ostalog i za one koji su blagosiljali Jasenovac. I ako je to Evropa 21 veka, onda je cela ta Evropa krenula pogrešnim putem... Ja mislim da nije... Mislim da je Hrvatska ekstrem i mislim da u Evropi niko ne gleda blagonaklono na tako nešto -  rekao je Dačić u izjavi za N1.

- To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, ovo je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je "NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)", kao i da je "NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda", najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju - naveo je Dačić.

Da li je to moguće u Evropskoj uniji, koja je stvorena na pobedi nad fašizmom, pita se Dačić i dodaje - Ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao.

Podsetimo, zagrebački Županijski sud objavio je odluku o reviziji suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu koga su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da današnje ukidanje presude Alojziju Stepncu predstavlja pritisak na papa Franju da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2016. 00:00
Svi se slazemo da u vreme Titove diktature doneto mnogo zakona, presuda odluka itd. koje treba ponistiti. Kako se niko ne pita kako to da Hrvatska pociva na Avnojevskim granicama kojih se drzi kao pijan plota. Da nije bilo komunisticke Titove diktature Hrvatska nikada ne bi bila ovakva kakva danas izgleda. Cime je to Hrvatska zasluzila da prisajedini tudje teritorije kao sto su Baranja, zapdni srem, Istra dobar deo Dalmacije i otoka i ko zna sta sve ne? Malo je falilo da ludi Srbi ginu kako bi Hrvati dobili i Trst koji je svakako hrvatski, samo nije Avnoj tako odredio. Sramota i smesno. . Nismo valjda mislili da ce da se u ovom "sudjenju" izadje u susret Srbima!!!! Ljudi, shvatite to su Hrvati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online