Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.07.2011.
20:44
Beta A

Karadžić: Srbi bili primorani da prave svoju policiju

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić rekao je, tokom ispitivanja veštaka optužbe Kristijana Nilsena pred Haškim tribunalom, da je odvajanje srpske policije uoči rata u BiH bilo posledica "zloupotreba" Muslimana i Hrvata u MUP-u BiH.

Radovan Karadžić tvrdi da je SDS želela mir

Nilsen, koji je za tužilaštvo sačinio izveštaj o osnivanju i ulozi MUP-a Republike Srpske, to je negirao, rekavši da su srpski policijski zvaničnici i pre aprila 1992. bili uključeni u aktivnosti koje su kasnije i sami nazivali "ilegalnim", poput naoružavanja srpskog stanovništva i stvaranja lokalnih kriznih štabova širom BiH.

U dokumentima MUP-a RS, koje je proučio, Nilsen je, kako je posvedočio, pronašao i ocenu da su to bile "proaktivne" mere, a ne reakcija na delovanje drugih strana.

Veštak je, međutim, potvrdio da su slične aktivnosti sprovodili i muslimanski i hrvatski zvaničnici u MUP-u BiH.

Po uzoru na "ilegalce" iz Drugog svetskog rata

Karadžić, koji je optužen za progon Muslimana i Hrvata, tvrdio je da su zvaničnici srpskog MUP-a svoje aktivnosti nazivali "ilegalnim" ne podrazumevajući nezakonito, već tajno delovanje, po uzoru na "ilegalce" iz Drugog svetskog rata.

Danski profesor balkanske istorije Nilsen uzvratio je da je iz dokumenata jasno da su srpski policajci "gledali na zajednički MUP BiH kao na nešto što su želeli da potkopaju".

Veštak je sugerisao da je, stoga, netačna Karadžićeva tvrdnja da su se oni poistovećivali sa partizanskim ilegalcima, budući da su "potkopavali ono što su tada partizani osnovali".

Nilsen je Karadžića podsetio da su zvaničnici Srpske demokratske stranke tada stare pripadnike MUP-a BiH nazivali "komunjarama", a optuženi je uzvratio: "E, tu ste u pravu".

Sve tri strane formirale svoje armije

Pozivajući se na knjigu bivšeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, Karadžić je tvrdio da je krajem 1991. "postojala čitava tajna muslimanska vojska protiv Srba". Kao tezu odbrane naveo je i da je muslimanski deo MUP-a učestvovao u stvaranju ilegalne vojske.

Nislen je prihvatio da je "značajan broj Muslimana unutar MUP-a bio angažovan u formiranju bosanskih oružanih snaga koje bi branile BiH", ali je dodao da su "iste aktivnosti imali i Srbi i Hrvati".

"Sve aktivnosti na formiranju jednonacionalnih armija bile su štetne" za bezbednosnu situaciju u BiH, krajem 1991. i početkom 1992, rekao je veštak.

On je naglasio da dokumenti pokazuju da je tadašnja Služba državne bezbednosti "znala za pokušaje da se legalizuju oružane jedinice Stranke demokratske akcije, SDS i Hrvatske demokratske zajednice.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 23:23
Trebali smo mozda da cekamo da nas opet pokolju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online