Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 25.03.2014.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Nokautirali smo tužilaštvo u Hagu!

Integralni tekst haškog svedočenja nekadašnjeg telohranitelja Alije Izetbegovića u procesu Karadžiću, izazvao je ogromnu reakciju javnosti. Goran Petronijević, Karadžićev pravni savetnik, kaže da je ovaj svedok "nokautirao tužilaštvo".

Goran Petronijević, pravni zastupnik Radovana Karadžića
 

Tužilaštvo tvrdi da je svedok KW 586 sve izmislio?
- Ma oni su nokautirani posle njegovog svedočenja, a propao je i pokušaj da ga ospore narušavajući mu kredibilitet. Reč je o svedočenju upotpunjenom sa nizom dokumenata i potvrđeno sa većim brojem pisanih dokaza, izjava svedoka i veštačenja.

Kako ste došli do njega?
- On je stupio u kontakt sa nama pošto mu je zbog stava da neko napokon treba da kaže istinu, bio ugrožen život.

Presuda Mladiću

Da li je presuda Karadžiću ujedno i presuda generalu Mladiću?
- U činjeničnom delu, presude će verovatno biti identične, ali su različiti oblici odgovornosti. U slučaju Mladića, Karadžić je uspeo da smanji ispod deset primere granatiranja i snajperisanja, a broj stradalih u Srebrenici je, prema presudi Tolimiru, pao na ispod 5.000. Dakle, Karadžić je u najvećoj meri uspeo da raskrinka zaveru protiv Srba, a sudu javnosti i istoričarima je pružio priliku da u sasvim drugom svetlu posmatraju epilog rata u BiH.

Koliko su trajale pripreme?
- Taj deo je prošao relativno brzo, jer nismo ni imali potrebe da ga "pripremamo". Sve se svelo na njegovu višečasovnu priču o saznanjima tokom rata u BiH.

Kako ste proverili da li je to što govori tačno?
- Tokom priprema odbrane kontaktirali smo više hiljada ljudi, potencijalnih svedoka i svaki je prolazio kroz najmanje "tri filtera". Prvi je bio provera istinitosti navoda, zatim procena kvaliteta informacija i na kraju procena njegovog kredibiliteta. Ovaj svedok je u sva tri segmenta zadobio naše najveće poverenje.

Da li je imao neke uslove?
- Jedini njegov uslov bio mu je da mu se omogući da "živ sedne u stolicu za svedoke pred Haškim tribunalom".

Karadžić je odustao da se pojavi kao svedok. Zašto?
- Posle izvedenih 230 svedoka i 4.500 dokaza, procenili smo da nema nijedne tačke optužnice koja nije u potpunosti pokrivena izvedenim dokazima odbrane. U toj situaciji je svedočenje dr Karadžića bilo suvišno.

Tužilac Bramerc je kazao da postoji dovoljno dokaza da bude osuđen?
- Mimo prakse da se aktuelni sudski postupci ne komentarišu on je to ipak učinio na vrlo pristrasan i jednostran način. Ukoliko sudsko veće bude odlučivalo na osnovu činjenica i dokaza, onda će Bramerc biti grdno razočaran.

U suprotnom?
- Ukoliko dođe do uplitanja političkih faktora van pravnih argumenata i pritisaka, onda se ishod takvog postupka ne može predvideti.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.03.2014. 12:17
Naci-sud il kako ga ljudi zvase-napravljen da muti i laze u korist papa franje-sve u tom djavolijem sudu podseca na katolickog svestenika-perike crveni obrazi lazne crte lica to odlikava katolickog zlocinca-ne vidje nijednu drugu vjeru da sudi ljudima casti i postenju-svi Srbski pritvorenici Svetci spasitelji civila protiv hitlerovog terora-zatvorise nam Ratka Generala nas ponos strateg odlikovan medaljom Naroda koji mu bjese do na kraj vjeka zahvalan-pustite sve ljude iz te proklete zgrade jel ionako samo drzite Srbe-glibavi reptili pustise koljace svetske albance cak i zlocinacke ustaske generale-proterase mnoge civile sa olujom koji niko u naci-hagu ne vide-ceo svet se cudi i trlja oci
Utorak 25.03.2014. 18:37
Dogodine u Prizrenu, brate murate!
Četvrtak 27.03.2014. 08:18
do presude ... onda više ništa neće da nam bude jasno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online