Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 14.11.2013.
19:20
Beta A

Kuprešanin: Muslimani su Srbi, Bosna je srpska

Bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Vojislav Kuprešanin izjavio je pred Haškim tribunalom da je BiH "srpska", zato što su Srbi "svi" koji u njoj žive.

Sudnica Haškog tribunala
 

"U Bosni žive Srbi pravoslavci, Srbi katolici i Srbi muhamedanci, tako da su Srbi svi... Sve je ostalo komunistička podvala... Ja sam uvek govorio da su Muslimani - Srbi", rekao je Kuprešanin, svedočeći u odbranu Radovana Karadžića.

Ratnog predsednika Republike Srpske optužnica, između ostalog, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida.

Karadžić imao državu, ali ne i vlast

Odnose Karadžića i komandanta VRS Ratka Mladića, svedok je opisao kao "napete", tvrdeći da general Mladić "stavljao sebe iznad" vrhovne komande i skupštine. Karadžić, stoga, nije imao kontrolu nad Mladićem.

"Karadžić je imao državu, a nije imao vlast, a VRS je imala vlast, a nije imala državu", ocenio je Kuprešanin. Izjavio i da je, u leto 1992, u Karadžićevo ime obišao logor Omarska i zatražio njegovo zatvaranje, a u vojnom logoru Manjača poboljšavanje uslova.

Na pitanja tužioca Tigera, Kuprešanin je potvrdio da je u Bosanskoj krajini bilo masovnih zločina nad Muslimanima, ali je rekao da za "njih dugo nije znao". Sugerisao je i da "civili nisu činili zločine, nego vojske i paravojske". Svedok je potvrdio i da "mnogi nisu hteli da čuju za zločine" i da je "bilo mnogo situacija kad Vlada nije htela da deluje". Za ubistvo 68 ljudi u selu Briševo kod Prijedora, u julu 1992, Kuprešanin je rekao da se "tačno znalo ko je počinio zločin" i da su počinioci "za sat vremena" mogli biti uhapšeni, ali da "nisu procesuirani".

Tužilac Alan Tiger prethodno je citirao Kuprešaninove reči iz ratnog perioda da brojni Muslimani "ugrožavaju naš životni prostor", sugerisući da se on zalagao za osvajanje teritorija na kojima su Srbi bili manjina.

Potvrđujući da je Muslimane video kao "oružanu pretnju", svedok je uzvratio:

"Ja sam mislio da smo mi ostatak zaklanog naroda iz Drugog svetskog rata i da se ne sme dozvoliti da se to ponovi. Mi smo doživeli u tom ratu ono što su Jevreji u Nemačkoj... Da nije bilo Srpske demokratske stranke, ne bi bilo ni Srba".

Po svedoku, međutim, u vrhu SDS, čiji je Karadžić bio predsednik, i skupštini RS "nikad se nije zagovaralo iseljavanje i proterivanje" Muslimana i Hrvata.

"Politički vrh RS nije išao na iseljavanje nesrba", kazao je Kuprešanin, koji je bio i predsednik Autonomne regije Krajina u Banjaluci.

Dok su ga ispitivali tužioci, svedok je dozvolio mogućnost da se iseljavanje događalo u opštinama, za koje je sugerisao da nisu bile pod kontrolom centralnih vlasti.

Kuprešanin je za srpske krizne štabove u opštinama izjavio da su bili formirani zbog napetosti uoči izbijanja rata, a ne, kako tvrdi optužba, zbog proterivanja nesrpskog stanovništva.

Ti štabovi, ni opštinska vođstva, po svedoku, "nisu dobijali instrukcije od Karadžića", jer ga "nisu cenili", kao ni SDS. Formiranje AR Krajina bilo je dozvoljeno Ustavom BiH i nije bilo pokušaj zaokružavanja srpskih teritorija, što je teza tužilaštva, kazao je Kuprešanin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 19:21
Да, али у Хагу нико не воли ИСТИНУ!
Četvrtak 14.11.2013. 19:40
Nisu "Bošnjaci" komunistička podvala, nego hazarska, judaiste Bendžamina Kalaja, ministra Austro-Ugarske koji je specijalno 1893. došao u Sarajevo sa zadatakom da pokrene list "Bošnjak" i otvori stari falsifikat "Porfirogenitov" 'Spis o narodima' po kojem je "Velika Hrvatska bila do Bojane". Po dokazanim vatikanskim falsifikatima nekog hrvatskog svećenika u biblioteci Vatikana, u nekoliko poglavlja, umecima u Porfirogenitov originalni rad, zasnovana nam je sva istoriografija koju nam je nakon Berlinskog kongresa 1878. uvela Njemačka i Austro-Ugarska s Vatikanom kroz domaćeg izdajnika ministra prosvete Stojana Novakovića.
Četvrtak 14.11.2013. 20:07
Tvrdja Kupresanina je naravno apsolutno tacna..to znaju i svi intelektualni Bosnjaci ali istinu ne prihvataju jer ih ta istina izrazito boli. Nametnuta lazna nacionalna identifikacija im je mnogo draza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online