Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.03.2016.
12:40
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Voćni čajevi bez voća

I pored usvajanja pravilnika po kojem voćni čajevi moraju u sebi da sadrže voće, na rafovima naših prodavnica se i dalje nalaze voćni čajevi bez voća koje je na slici ili u nazivu proizvoda.

youtube.com
 

U Idei smo kupili voćni čaj K plus sa ukusom borovnice i brusnice koji po onome što je navedeno u deklaraciji tog voća uopšte nema. Umesto voća, čija je slika nalazi na ambalaži, čaj sadrži aromu. Doduše, u oba čaja ima po 33% ploda jabuke, pa bi moglo da se kaže da su zaista u pitanju voćni čajevi, samo ne od borovnice ili brusnice.

Nadležni u Ministarstvu poljoprivrede kojima smo prosledili deklaraciju i slike kutije čaja za Potrošački savetnik ističu da:

"Deklaracija proizvoda - Aromatizovana mešavina biljnog čaja sa ukusom borovnice  nije u skladu sa propisima.

Isticanje slike borovnice na deklaraciji čaja koji ne sadrži borovnicu, nego aromu borovnice, a sadrži druge vrste voća koje nisu istaknute slikom na deklaraciji, predstavlja obmanu potrošača u pogledu sastava proizvoda, jer se slikom potencira plemenitija voćna vrsta, koja nije u sastavu proizvoda, već proizvod sadrži samo aromu.

Ne može se koristiti slika sastojka na deklaraciji proizvoda ako tog sastojka u proizvodu nema".

Kako su nam rekli u Ministarstvu isto važi i za čaj od brusnice. Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavila je kontrolu tokom koje je ustanovila da se u prodajnim objektima lanca Idea i Roda nalazi ukupno 4.061 komada čaja od brusnice i borovnice, te da je:

"Dat nalog za povlačenje predmetnih proizvoda iz maloprodajne mreže, zbog neusaglašenosti sa propisima."

Na našem tržištu su znatno ređi slučajevi prodaje voćnog čaja bez voća od kada je pravilnicima definisano da je naglašavanje nekog sastojka rečima, crtežom ili slikom dozvoljeno samo ako proizvod sadrži taj sastojak, pri čemu se u spisku sastojka mora navesti i količina, odnosno procentualni udeo tog sastojka.

youtube.com
 

Ipak, proizvođači su našli način da praktično mimoiđu i ovaj propis. Pravilnikom nije određen minimum količine voća koja mora da bude prisutna u čaju. Pa tako Fructus može da koristi naziv vrhunski čaj borovnica i da sliku tog voća stavi na ambalažu, jer sam čaj sadrži 1% borovnice. Dozvoljeno odstupanje sadržaja voća pri tako malim količinama je 40%. U Fructusovom čaju može da bude samo 0,6% borovnice tj. samo 0,13 grama u jednoj vrećici. Takav čaj i dalje ispunjava uslove da na ambalaži može da ima sliku borovnice.

Ako je to dozvoljeno, onda bi proizvođačima trebalo propisati obavezu da krupnim slovima ispod naziva čaja napišu tačnu količinu voća. Ne verujemo da bi puno potrošača kupovalo proizvod na kojem piše voćni čaj od jagode sa 0,6% jagode. Država sigurno neće uvesti takvu obavezu, pa je potrošačima ostalo samo da čitaju deklaracije kako bi saznali da li voćni čaj uopšte u sebi ima voća.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2016. 14:08
E novosti.Pa već odavno.Nema Srbijanke Valjevo i njenih sokova ambalažiranim u staklene boce.Nema više sokova u zelji Srbiji-svi presušili.
Petak 11.03.2016. 18:36
Ono sto pametni izbegavaju zbog skodnosti za organizam (ne samo ovi "cajevi") oni koji zele da postanu "savremeni i moderni" - pa neka onda tako i crknu, lagano ali sigurno. Pa gde ste vi videli opustosenu drzavu a ovoliko "zdravih i prirodnih" prozvoda na trzistu, odakle???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online