Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.04.2015.
12:19
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Kako trgovci prodaju robu kojoj ističe rok trajanja?

Potrošači se često žale da su proizvodi koje su kupili na komad ili na meru zapravo artikli kojima ističe ili je već istekao rok trajanja.

youtube.com
 

Miloš Marković iz Beograda je posumnjao da se u prodavnici Aman prodaje Mančmelou kome ističe rok upotrebe, jer su ga umesto u pakovanju prodavali na komad.

- Želeo sam da vidim kako ga na kasi kucaju. Namenski je kupljen zbog toga i dobio sam zaista fiskalni račun za mančmelou jedan komad 1 puta 11,90 dinara - kaže za Potrošački savetnik Miloš.

Miloš kaže da ga je posebno zabrinulo to što na proizvodu nije bilo standardnih podataka.

- Svaki proizvod koji sam ja do sad u životu kupovao uvek ima neku deklaraciju. Vi kad kupite Mančmelou na komad, takav podatak nemate uopšte - navodi on.

Miloš navodi da se obratio predstavnicima trgovinsog lanca Aman u vezi sa prodajom ovog kolača na komad, ali je, kako kaže, dobio odgovor da to rade i drugi trgovci. Miloš tvrdi da je onda kontaktirao i proizvođača Mančmelou, Jaffa doo Crvenku, i pitao da li je predviđeno da se ova poslastica prodaje na komad.

- Oni su rekli ne, taman posla, ljudi mogu da se otruju ako je proizvodu prošao rok - kaže Miloš.

youtube.com
 

I mi smo pitali nadležne u firmi Jafa doo, koja proizvodi Mančmelou da li se ovaj proizvod prodaje na komad, odnosno, da li postoji pakovanje u kome je jedan kolač Mančmelou sa deklaracijom. Iz te firme navode da ,, Jaffa DOO ne stavlja u promet Manč ’na komad’ tj. nemamo pakovanje jednog komada Mančmelou biskvita sa deklaracijom“.

Kada trgovac prodaje proizvod na komad, a proizvođač to nije predvideo, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, “svako to pojedinačno pakovanje proizvoda se tretira kao upakovani proizvod i mora da ispunjava sve neophodne zahteve koje traži Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane“.

Ukoliko pak to pojedinačno pakovanje nema deklaraciju “odgovornost je na onome ko to zbirno pakovanje otvara i prodaje pojedinačno pakovanje koje nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju“.

To znači da je trgovac dužan da deklariše svako pojedinačno pakovanje, inače ne sme da ga prodaje na taj način. U Zakonu o bezbednosti hrane piše da će pravno lice biti kažnjeno za prekršaj, a na osnovu zahteva koji podnosi sanitarni inspektor, novčanom kaznom od 150.000 do 1.000.000 dinara ako “stavlja u promet hranu i hranu za životinje koja nije označena, deklarisana, oglašena i izložena“.

Predstavnicima lanca Aman smo se obratili u vezi sa prodajom Mančmeloua na komad u njihovim objektima, ali nikakav odgovor nismo dobili.

Osnovni problem sa ovakvom prodajom Mančmeloua ili prodajom hrane na meru je to što potrošači na mogu da znaju da li je toj robi istekao rok upotrebe.

Zbog činjenice da potrošači teško mogu da dokažu da su im prodati prehrambeni proizvodi kojima je istekao rok, treba izbegavati kupovinu artikala na komad, ako se oni uobičajeno prodaju u većim pakovanjima.

Takođe, ako je neki proizvod na akciji, uvek treba proveriti njegov rok upotrebe. Značajan procenat artikala na popustu je na akcijskoj prodaji upravo zbog toga što im ističe rok upotrebe.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online