Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
03:30
posaljirecept.rs A

U njih se kune ceo svet: Evo zbog čega treba da jedete čia semenke

Čia semenke su bile vekovima uključene u ishranu Maja i Asteka. Danas, one privlače pažnju mnogih zbog svojih prednosti u očuvanju zdravlja i brojnih mogućnosti korišćenja u kuhinji. Čia semenke su bogati izvor hranljivih materija i antioksidanata. Zbog svih korisnih strana ove biljke, trebalo bi da u svoju svakodnevnu ishranu uključite čia semenke, a ovo su razlozi zašto.

pixabay.com
Ako već niste - odmah počnite da jedete čia semenke

1. Omega 3 kiseline

Čia semenke su bogate polinezasićenim mastima, naročito omega 3 masnim kiselinama. U njihovom sastavu je čak 60 procenata omega 3, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovih masnih kiselina, naročito alfa-linoleinske kiseline. Omega 3 iz čia semenki pomažu u smanjenju upala, povećavaju kongitivne funkcije organizma i smanjuju povišeni holesterol.

2. Vlakna

Vlakna su povezana sa smanjenjem upala, snižavanjem holesterola i regulacijom probavnog sistema. Čia semenke su odličan izvor vlakana, i u samo dve supene kašike ih ima čak 10 grama, a to je trećina preporučenog dnevnog unosa.

3. Antioksidanti

Čia semenke su bogate antioksidantima koji štite organizam od slobodnih radikala, starenja ikancera. Visok nivo antioskidanata u njima takođe utiče i na njihov dugačak vek trajanja, te se mogu čuvati na polici i do dve godine.

4. Minerali

Dve supene kašike čia semenki sadrže 18 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, 35 procenata fosfora, 24 procenata magnezijuma i oko 50 procenata mangana. Svi ovi minerali u velikoj meri utiču na prevenciju hipertenzije i održavanju telesne težine, i što je najvažnije,daju energiju organizmu.

5. Sitost

Čia semenke vam pružaju osećaj sitosti i smanjiće želju za hranom između obroka. Kombinacija proteina, vlakana i njihovo pretvaranje u žele kada dođu u dodir sa tečnošću doprinose da se njihovom upotrebom smanji osećaj gladi.

6. Bez glutena su

Čia semenke ne sadrže gluten niti slad. Zato se slobodno mogu koristiti u svim bezgluteinskim dijetama.

7. Zamenjuju jaja

Spoljašnji omotač čia semenki nabubri kada dođe u dodir sa tečnošću i pretvara se u gel. One se zato mogu koristiti i kao zamena za jaja kod snižavanja holesterola i povećanja nutritivnih vrednosti hrane, naročito kod pečenja. Da bi dobili zamenu za jaja, pomešajte jednu kašiku čia semenki sa tri kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

8. Telo ih cele vari

Za razliku od lanenog semena, koje je takođe bogato omega 3 kiselinama, vlaknima i mineralima, čia semenke se ne moraju prethodno samleti da bi se koristile u ishrani ili kao zamena za jaja.

9. Dislipidemija

Nedavno istraživanje, objavljeno u Britanskom magazinu za ishranu, pokazuje da čia semenke, kao izvor masti u ishrani smanjuje broj triglicerida i nivo holesterola, a povećava HDL, odnosno takozvani "dobri holesterol".

10. Regulacija šećera u krvi

Čia semenke igraju važnu ulogu u regulisanju nivoa insulina u organizmu, i mogu smanjiti abnormalno visok novo insulina u krvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online