Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.09.2010.
18:52
Tanjug A

Stiven Hoking: Bog nije stvorio univerzum

Bog nije stvorio univerzum, a Veliki prasak je bila neizbežna posledica zakona fizike, tvrdi u svojoj novoj knjizi proslavljeni britanski teoretski fizičar Stiven Hoking. U knjizi "The Grand Design", koju je napisao zajedno sa američkim fizičarem Lenardom Mlodinovim i čiji su izabrani delovi objavljeni u današnjem broju "Tajmsa", Hoking navodi da moderna fizika ne ostavlja prostor za Božje stvaranje svemira

 Bog nije stvorio univerzum, a Veliki prasak je bila neizbežna posledica zakona fizike: Stiven Hoking
 

"Zbog zakona kao što je gravitacija, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti. Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postoji univerzum, što mi postojimo", smatra Hoking.
 

Hoking je svojevrsni medicinski fenomen jer već 47 godina boluje od aminotrofične lateralne skleroze (ALS), koja mu je oduzela sve organe osim mozga. Već decenijama je prikovan za invalidska kolica, sa okolinom komunicira uz pomoć posebno napravljene kompjuterizovane sprave.


Uprkos teškoj bolesti, Hoking je i dalje intelektualno aktivan i putuje svetom radi popularizacije nauke.


Prošle godine je najavio povlačenje sa mesta profesora matematike na Univerzitetu u Kembridžu, katedre koju je u 18. veku držao Isak Njutn.
Njegova knjiga "The Grand Design" će se u britanskim knjižarama naći 9. septembra, nedelju dana pre posete pape Benedikta XVI Velikoj Britaniji.

"Nije potrebno prizivati Boga da zapali varnicu i pokrene univerzum", navodi on.
Hoking (68), koji je među naučnicima poznat po svom radu na crnim rupama, kosmologiji i kvantnoj gravitaciji, stekao je svetsku slavu 1988. godine "Kratkom istorijom vremena", netehničkom knjigom o poreklu i sudbini svemira, koja je prevedena na 44 jezika i prodata u 25 miliona primeraka.


Svojom novom knjigom, Hoking pokazuje da je raskinuo sa ranijim stavovima o veri kada je smatrao da će nam otkriće jedne celokupne teorije pomoći da shvatimo Božju misao.


On objašnjava da je otkrivanjem 1992. godine planete koja kruži oko druge zvezde, a ne Sunca, dovelo do dekonstrukcije gledišta oca fizike Isaka Njutna po kojem univerzum nije mogao da nastane iz haosa već je Božje delo.


Time slučajne okolnosti u kojima postoji naša planeta - jedno sunce, srećna kombinacija udaljenosti Zemlje od Sunca i sunčeve mase, postaju mnogo manje ubedljiv i upečatljiv dokaz verovanja da je Zemlja brižljivo stvorena samo da bi udovoljila nama, ljudskim bićima, smatra Hoking.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online