Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.06.2010.
01:36
Z. Vicelarević - Vesti A

"Nikola Tesla" oplovljava svet

Beograđanin Branko Kresojević planira da svojom jahtom "Nikola Tesla" pređe hiljade nautičkih milja, obiđe nekoliko mora, mnogo reka i kanala i da putovanje završi u Čikagu, posle Beograda "najvećem srpskom gradu".

Prošlog vikenda je u Frankfurtu, na desnoj obali Majne, osvanula je ukotvljena jahta, na prvi pogled, jedna od mnogih koji zastanu u evropskoj finansijskoj metropoli. Ali, privuklo nas je ime "Nikola Tesla", a vijorila se i srpska trobojka sa grbom.

Na jahti, kapetan Branko Kresojević i njegova supruga Verica sa gostima - konzulom Srbije u Frankfurtu Biljanom Jeftić-Čelik i njenim suprugom. I tako saznasmo - Branko i Verica Kresojević su krenuli na put oko sveta!


- Da, ovo je pokušaj da ovaj brod oplovi svet. Prvobitno je bio plan da ovo putovanje izvedemo 2006, povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle.

Tada smo konkurisali kod Vlade Srbije da uđemo u program proslave Teslinog rođenja, ali nas nisu podržali uz obrazloženje da nisu u mogućnosti da prate šta ćemo mi usput da napravimo - priča nam kapetan Branko.

- Bilo je planirano da se zadržimo u gradovima gde je naš naučnik radio. Poznato je da je Tesla jedno vreme proveo u Budimpešti, u Pasauu i Gracu se školovao.

Trebalo je posetimo i Nijagarine vodopade, prošli bismo kroz Njujork i na kraju bismo posetili Čikago gde je Tesla izlagao.

Kresojević ne krije da mu je sada žao što taj taj plan nije "prošao".


- Sada moja supruga Verica i ja pokušavamo da ostvarimo taj moj san i da stignemo do Čikaga, najvećeg srskog grada posle Beograda. Iz Frankfurta ćemo nastaviti za Roterdam i tu ćemo montirati veliki jarbol, koji ranije nismo imali, te pokušati da tako uštedimo gorivo.

Sponzori


- Poslao sam pismo elektronskom poštom kabinetu predsednika Srbije i gradonačelniku Beograda, da planiramo ovo putovanje, ali nam nije stigao nikakav odgovor od njih.

 

Dobili smo boju od "Petrohema" iz Brčkog, šest akumulatora su nam poslali iz "Blek horsa" u Somboru, od "Katapilara" smo dobili filtere i ulja kao i pet servisa besplatno i čamac na poklon od "Tri princeze", firme koja gradi čamce iz Novog Sada i "Lukoil", od koga smo dobili pet tona dizel-goriva. To je sve što smo dobili od sponzora - kaže Kresojević.

Sledeća etapa je do Londona, a odatle ka Škotskoj gde ćemo proći kroz najlepši kanal Kaladonija i dalje, preko četiri jezera od kojih je poslednje poznato po čudovištu - Loh Nes.

Kasnije ćemo do Farskih Ostrva, Islanda, Grenlanda i Labradorskog mora - objašnjava planiranu rutu Branko Kresojević.


Iz Kanade će u Boston, a početkom avgusta bi po planu trebalo da stignu u Njujork i nastave plovidbu rekom Hadson.


- Proći ćemo starim kanalom Iri, koji je nekad služio za transport robe, a sada je samo za turiste i jahte koji iz velikih jezera silaze na Floridu.

Naš je plan da idemo uzvodno i da izađemo na veliko jezero Ontario, Toronto i Nijagarine vodopade. Bafalo, Klivlend, Mičigen i negde u septembru bi smo bili u Čikago.

Tu bismo se zadržali mesec dana, a onda ćemo se pripremati za dalju plovidbu. Za sada još ne mogu da kažem da ćemo sa sigurnošću preploviti svet, ali smo na dobrom putu - ističe naš sagovornik.


Branko Kresojević je rođen 1947. u Prijedoru. U to vreme je njegov otac gradio Fabriku celuloze u tom gradu, pa se tamo, kako sam kaže, "slučajno rodio", a u stvari je Beograđanin. Zaposlio se 1968. u Ateljeu 212, gde je radio do 1975. godine. Studirao je organizaciju, upisao arhitekturu, a onda je ušao u estradne vode. Koncerti Zdravka Čolića, "Bijelog dugmeta", "Srebrnih krila", "Smaka", Tereze Kesovije i Miroslava Ilića - samo su neki od onih koje je današnji kapetan jahte organizovao do 1985.


Kasnije ga je put vratio u pozorište, gde je producirao mnoge predstave u Ateljeu 212. Izdao je putopis "Beograd-Pariz", a poslednji dokumentarni film koji je snimio o obnovi manastira Hilandar je zatvorio Festival kratkog dokumentarnog filma u Beogradu. Film je takođe prikazan na satelitskoj televiziji i svim lokalnim televizijama u Srbiji i RS. Deo novca koji je zaradio uložio je u jahtu, koju je sam napravio za rekordih osam meseci - uz pomoć prijatelja iz Beograda.

Volga - neostvareni san


- Ostao mi je još jedan neostvareni san, a to je da prođem kroz Rusiju. Vratili su nas 2004. sa Volge. Nismo mogli da nastavimo dalje zbog nekih njihovih unutrašnjih problema oko Kavkaza, pa nam nisu dali dozvolu za plovidbu, a želja nam je bila da izađemo na Baltik. Pokušali smo i ove godine da izdejstvujemo dozvolu, ali nismo uspeli. Ima vremena - kaže Branko Kresojević.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online