Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.03.2016.
15:55
Vestionline A

Revolucija u naoružanju: Zastrašujuće hipersonično oružje nova uzdanica velesila

Hipersonična oružja predstavljaju vrh vojne tehnologije. Projektili su konstruisani da lete između vazdušnog i svemirskog prostora brzinom između 6.100 i 12.300 kilometara na čas.

Tanjug/AP
Države koje budu razvile hipersonično naoružanje imaće odlučujući uticaj na budućnost sveta

"Mičel", institut za aeronautičke studije, smatra da će hipersonična oružja omogućiti SAD ogromnu prednost pred bilo kakvom spoljnom pretnjom.

Ekstra brzi projektili omogućili bi SAD da napadnu mete duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i ako je to područje branjeno protivvazdušnim sistemima.

Takva oružja umanjila bi i pretnju američkim pilotima jer bi lovcima i bombarderima omogućili da lakše i efikasnije obave zadatke.

Hipersonični projektili moći će da prelete udaljenost od 1.600 kilometara u roku od 17 minuta ili čak i manje. Napredni ultra brzi projektili mogu biti lansirani iz vazduha, sa zemlje, brodova ili podmornica.

Konstruisanje i upotreba tog razornog oružja podrazumijeva zahtevne tehničke izazove zbog problema povezanih sa letom na super brzinama, uključujući kontrolisane manevarske sposobnosti i savladavanje velike toplote uzrokovane trenjem.

"Opasan strateški trend"

Američki admiral Sesil Hejni u više navrata govorio je o suzbijanju nuklearne pretnje i naglasio da, uprkos kontroli oružja, hipersonična oružja predstavljaju opasan strateški trend širom sveta.

Kina sprovodi određene testove. Peking je sproveo najmanje pet testova hipersoničnog ofanzivnog oružja "VU-14" u poslednje dve godine. Rusija takođe razvija oružja velike brzine dok neki vojni portali tvrde da je ona već testirala hipersonično oružje.

Moskva, zvanično, planira da testira svoje novo hipersonično oružje do 2020. godine. Planirano je i unapređivanje nuklearnih brodova klase "Kirov" i "Petar Veliki" novim hipersoničnim protivbrodskim krstarećim raketama.

Oružje se sastoji od platforme koja lansira raketu u gornjem sloju atmosfere, a zatim oslobađa "jedrilicu" koja dostiže hipersonične brzine.

Nove rakete "3M22 Zirkon" sposobne su za brzine od pet mahova i trebalo bi da zamene postojeće supersonične rakete "P-700 Granit" koje imaju domet veći od 400 kilometara.

Pentagon planira da značajno poveća budžet za razvijanje programa hipersoničnog naoružanja.

Stručnjaci predviđaju da će do 2020. godine biti razvijeno udarno hipersonično oružje srednjeg dometa.

Do 2030. godine američki vojni eskperti predviđaju razvoj još ofanzivnijeg oružja sposobnog da prikuplja informacije, a "funkcionalni" hipersonični avion može biti razvijen do 2040. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online