Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 23.05.2010.
20:24
Press rs A

Srbi su mnogo srećniji od Hrvata

Prema najnovijem istraživanju, najsrećniji ljudi na svetu žive u Kostariki, a Srbi su po zadovoljstvu svojim životom ispred ostalih zemalja u regionu

Srećniji smo od komšija : Srbija na 58. mestu, a Hrvatska na 60.
 

Svakih nekoliko meseci mediji objave neko novo istraživanje koje se bavi pitanjem koja je nacija najsrećnija na svetu. Navikli smo da su zemlje čiji su stanovnici najzadovoljniji svojim životom uglavnom sa severa Evrope, tačnije iz Skandinavije.

Kostarika se našla zasluženo na prvom mestu ovog istraživanja jer životni vek stanovnika ove zemlje iznosi u proseku 78,5 godina, a čak 85 odsto njenih građana je srećno i zadovoljno svojim životom.

 

Zanimljivo je da je od evropskih zemalja na listi najsrećnijih naroda sveta najbolje plasirana Holandija, koja se našla na 43. mestu.

I pored toga što je jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu i industrijski džin u kome se proizvode brendovi automobilske industrije kao što su BMW, mercedes, porše, Nemačka se našla tek na 51. mestu ove liste. Iza nje je Švajcarska, a zemlja najboljeg sira i vina - Francuska je tek na 71. mestu. Tri mesta ispod Francuske po indeksu sreće nalazi se kolevka fudbala i rokenrola -Engleska.

Međutim, najnovije istraživanje koje je sprovela organizacija "Nju ekonomik fandejšen" promenilo je geografsku lokaciju srećnih nacija. Sada se na vrhu ove top-liste nalazi Kostarika, najzelenija zemlja na svetu, čiji stanovnici pucaju od zadovoljstva svojim životom.

Raspored na listi, prema merilima istraživanja indeksa srećne planete, dosta je zanimljiv i umnogome različit od ranijih sličnih anketa u kojima su prva mesta najsrećnijih nacija uglavnom bila rezervisana za najrazvijenije zemlje zapadne Evrope, Amerike i Kanade. Na drugom mestu, odmah iza Kostarike, našla se Dominikanska Republika, treća je zemlja regea Jamajka.

Iznenađenja ne prestaju, jer je iza Jamajke svoje mesto na mapi najsrećnijih zemalja sveta zauzela Gvatemala. I pored svih predrasuda i činjenice da se u Vijetnamu ne živi baš kao u Švedskoj, Danskoj ili Norveškoj, ova zemlja se našla na petom mestu zemalja čiji su stanovnici prezadovoljni svojom sadašnjošću i budućnošću.

Naravno da je ova lista svojim redosledom izazvala razne nedoumice, ali je ubrzo stiglo objašnjenje.

Grupa naučnika koja je sprovela ovo istraživanje i na čijem je čelu bio Danijel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2002. godine, zaključila je da sreća ne zavisi samo od količine novca, pa su umesto bogatstva zemlje i BDP-a, kao kriterijume za indeks sreće na Zemlji u obzir uzeli stepen zadovoljstva stanovnika svake pojedine zemlje, njihov životni vek i politiku vođenu u korist zaštite čovekove okoline.

Stanovnici najmoćnije zemlje sveta nisu se proslavili ovim istraživanjem, jer je Amerika zauzela tek 114. mesto. Obrazloženje niske pozicije razvijenih industrijskih zemalja dali su naučnici koji stoje iza ovog merenja sreće. Oni ističu da što je država bogatija i razvijenija, onda ima i veću emisiju ugljen-dioksida po čoveku, pa se stanovnici tih zemalja osećaju nesrećnije.

Za sve patriote dobar podatak je da su Srbi po ovom ispitivanju srećniji od Hrvata, ali i od stanovnika drugih zemalja u regionu.

 

Srbija se na ovoj listi nalazi na 58. mestu, Hrvatska je sedam mesta ispod, na 60. poziciji, dok se najrazvijenija zemlja bivše Jugoslavije - Slovenija, nalazi tek na 73. mestu.

Latinska Amerika je deo sveta sa najsrećnijim stanovnicima na svetu jer se čak devet zemalja nalazi među prvih deset. Najduži životni vek imaju Japanci sa prosekom od 82,3 godine, a slede ih stanovnici Hongkonga. Najmanje srećni su stanovnici Zimbabvea i ta zemlja se nalazi na začelju liste koje je sproveo "Nju ekonomik fandejšen".

POVEZANE VESTI

Petak 20.08.2010. 08:15
Vaš članak je čistam laž. izvješće pomenute organizacije govori da je Hrvatska na 28 mjestu u svijetu po kvaliteti življenja.Ne manipulirajte informacijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online