Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.12.2015.
00:13
24sata.rs A

Sada napokon znamo zašto nam pucketaju prsti

Ljudsko telo je poput mašine za proizvodnju beskrajnog spektra zvučnih efekata. Neke je lako razumeti poput zviždanja i kijanja, međutim, neki su krajnje misteriozni – poput pucketanja zglobova na prstima.

youtube.com/AmuroNamiech
Gasni mehurići u zglobu odgovorni za pucketanje

Stručnjaci nikada nisu uspeli da do kraja objasne fenomen zvuka pucketanja jedne jedine kosti – sem toga da ona zaista ne puca.

Najprihvaćenijia teorija tvrdi da ovaj zvuk izaziva ponovno nameštanje zgloba ili pomeranje tetive. Najbolje objašnjenje je možda bilo to da je pucketanje povezano sa mehurićima ugljen dioksida koji se ili stvaraju, ili pucaju unutar tečnosti koji podmazuje zglobove.

Ali sve ovo je jako dugo vremena bilo puko nagađanje.

Međutim, istraživanje predstavljeno na sastanku Udruženja radiologa Severne Amerike u velikoj meri je potvrdilo teoriju o mehurićima.

Profesor radiologije dr Robert Budin sa Univerziteta Kalifornija regrutovao je dve grupe ljudi. Jednu je sačinjavalo 30 muškaraca i žena – koji su svi pucketali prstima. Onda je pomnožio broj godina tokom kojih su subjekti pucketali prstima sa prosečnim brojem dnevnih pucketanja i došao do broja od 33 do 800 godina pucketanja po pacijentu. Potom je angažovao još 10 osoba koje to nisu činile.

Od svih učesnika traženo je da pucketaju prstima počinjući sa bazom svakog prsta – a ceo proces bio je skeniran putem ultrazvuka.

Od 400 ponavljanja, u 62 slučaja zabeleženo je pucketanje zglobova – znatno manje nego što bismo mislili.

Kako bi eliminisali moguću pristrasnost, Budin i njegove kolege su sve snimke predali radiolozima koji nisu učestvovali u studiji i nisu znali koji zglobovi su proizvodili specifičan zvuk, a koji ne.

Ipak, oni su uspeli da identifikuju zglobove koji su pravili zvuk pucketanja sa preciznošću od 94 odsto. Budin je nakon svog istraživanja napokon siguran da ima odgovor na to ko je krivac za ovaj specifičan zvuk i tvrdi da je teorija sa mehurićima dobra.

- Sigurni smo da su zvuk pucanja i bljesak koji se pojavljuje tokom ultrazvuka povezani sa dinamičkim promenama pritiska koji je u vezi sa gasnim mehurićima u zglobu - tvrdi Butin.

Jedina stvar koja nije razjašnjena jeste da li zvuk pravi stvaranje ili pucanje mehurića, mada istraživači smatraju da je zvuk pucanja uvek prethodio bljesku – što ukazuje na formiranje mehurića, a ne njegovo nestajanje.

Na svu sreću osoba koje pucketaju svojim zglobovima, i nesreću onih koji bi želeli da prestanu sa time, pucketanje prstima ne dovodi do bola ili oticanja zglobova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online