Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.06.2014.
01:17
B. Miličić - Vesti A

"Fića" osvojio Minhen

Četvrti put u Minhenu su se okupili vlasnici i danas popularnog "fiće", auta koji je nekada bio simbol jugoslovenske auto-industrije. Na jednom mestu bilo je više od 50 vlasnika koji su došli na druženje koje postaje sve popularnije i masovnije, pa su organizatori Radovan Ivanović i Grga Dulabić imali dosta razloga za zadovoljstvo.

Simbol stare Juge
 

Vlasnici "fića" stigli su iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Švajcarske, Austrije i Nemačke.  Među stotinak prisutnih na ovom druženju bilo je i onih koji nisu zaljubljenici u "fiću", kao što je Slobodan Grbović iz Štutgarta. On je minhenskom Fića klubu poklonio 500 evra za njegove aktivnosti i otkrio da priprema abart verziju "fiće" koja će učestvovati na auto-trkama. On više voli rols-rojs i ima ih, kako reče, nekoliko komada.


Iako je iz Ulma u Minhen došao svojim fićom, Atanasije Anđelopolj je s nestrpljenjem očekivao da se pojavi još jedan njegov našminkani fića koji je na prikolici dovezen iz Čačka, gde su ga podmlađivali. Izljubio se Anđelopolj sa Bojanom Brkljačom i Aleksandrom Kučkovićem, koji su u Minhen dovezli njegovog drugog fiću.

Organizatori Fićijade u Minhenu
 


Iz Beograda su stigli Marko Momirov i Svetozar Simić sa fićom koji je u Austriji imao malu nezgodu, jer ga je u zadnji levi blatobran udario jedan auto. To nije pokvarilo dobro raspoloženje vlasniku Marku Momirovu, maturantu Vazduhoplovne akademije.


- Još sa 15 godina zavoleo sam ovaj auto, jer ga je imao moj deda. Tada mi je kupljen ovaj fića, vodio se na ime moga oca dok ja nisam postao punoletan. Sve na njemu popravljam sam, a ponekad za savet pitam starije vlasnike ovog auta - kaže Momirov.


Sa "fićom" novosadskih registracija u Minhen je stigao Stevica Arađanski. Auto je iz 1969. godine, a prethodni vlasnik vodio je urednu evidenciju o svakom pređenom kilometru, potrošenom gorivu, servisu, promeni ulja i delova i popravci. Stevica je to nastavio i kaže da fića ima 149.000 pređenih kilometara. On je sve učesnike minhenske Fićijade pozvao da dođu u Novi Sad poslednjeg vikenda u avgustu na 20. okupljanje vlasnika oldtajmera.


I dok su se vlasnici fića lepo družili, u posebnoj prostoriji Nebojša Gari Radivojević je primao rakiju, vino i likere koje su sa raznih strana donosili učesnici Fićijade. Stručni žiri za ocenu kvaliteta, po njegovim rečima, činili su članovi sa velikim iskustvom Ranka Šljivić, Ispičutura Žutić i predsednik koji je pod gasom malo prilegao.
 

Defile i druženje

Organizatori Fićijade Grga Dulabić i Radovan Ivanović bili su vrlo zadovoljni ovogodišnjim okupljanjem i učinili su sve da ovo druženje bude što zanimljivije. Organizovali su defile fića kroz Minhen, a posle toga su se svi vratili u restoran Centro u Dornahu kod Minhena na dalje druženje uz bogatu trpezu i muziku. Ivanović ističe da je ljubav prema fići nešto što spaja sve ove ljude.

 

Piči fića

Članovi Moto-kluba Stara garda iz Minhena na čelu sa Darkom Grgićem Kumom i ove godine podržali su ovu manifestaciju. Ne samo da su se okupili, nego su i pomogli u organizaciji vožnje pedesetak fića kroz Minhen, a Darko Grgić je sa razglasa veselo davao obaveštenja. On je vrlo često puštao himnu svog auta "Piči fića" Sabrije Vulića.

 

Nacionalna klasa

Prvi fića proizveden je 18. oktobra 1955. u Jugoslaviji. Zvanično se zvao zastava 750 i proizveden je po licenci italijanskog Fijata. Proizvodio se u Kragujevcu tačno 30 godina, od oktobra 1955. do novembra 1985. i u tom periodu proizvedeno je 923.487 primeraka vozila koje je nezvanično proglašeno za nacionalnu klasu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 01:42
Prvi Fica je proizveden u Jugoslaviji isto koliko je i prvi Fiat Punto proizveden u Srbiji. Oba prvenca su proizvedena u Italiji. Fica je bila kopija Fiata 500 za koji su nam Italijani dali dozvolu za proizvodnju uz naravno interes. Tadasnji verovatno najmanji auto na svetu je odgovarao nasem standardu. A sto se tice ovih veseljaka reklo bi se da bi bilo bolje da su ga okitili srbosjecima. To je bio alat koji je stvorio Jugoslaviju, zemlju najleprsavijeg dostignuca srpskog mozga, kako danas zele da nam objasne - ficu. Narod ciji su sinovi dali celom svetu struju i telek.prenos, treba da se raduje fici samo zbog toga sto je ovaj pravljen u Jugoslaviji, zemlji jama, Jasenovca, Bljeska i Oluje.
Četvrtak 05.06.2014. 09:22
Ustaška dijaspora nije žalila para za NDH.... nisu se zamarali ovakvim glupostima... i sad ustaški gastarbajteri imaju etnički skoro čistu državu, u kojoj mogu da žive "tisućljetnji san" ? srpska dijaspora sanja fiću ??? i naravno, na ovakvim "manifestacijama" uvek mora da postoji neki "slobodan iz štutgarta" koji ne voli fiće ali ima "nekoliko rols-rojseva" ??? nema veze što "slobodani" mogu da dožive da im "otadžbinu" bukvalno odnese voda.... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online