Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.03.2014.
04:31
D. N. Petrović - Vesti A

Ceo svet čuo za srpskog kuvara

Mada se bliži devedesetoj, Budimirka Buda Mladenović, kuvarica u Turističkom domu "Sopoćani" kod Novog Pazara, još sa istim žarom kao pre šest decenija, kada se zaposlila u ovom poznatom ugostiteljskom objektu, sprema vrhunska jela i oduševljava goste koji ovamo dolaze iz raznih delova sveta. Specijalitet joj je "meso na žaru od hrastove kore" koji su probali gotovo svi predsednici bivše Jugoslavije i Srbije i brojne diplomate koje su službovale u Beogradu i zemljama u okruženju.

Svi je vole: Budimirka sa kolegama
 


Budinim roštiljem i drugim jelima oduševljavali su se ambasadori iz bar 50 zemalja, mnogi su zbog njenog "mesa na hrastovom žaru" ovamo dolazili čak iz Sofije, Bukurešta, Budimpešte....

Za Budu i njene kulinarske sposobnosti, preko diplomata, novinara i turista koji su posećivali manastir Sopoćani, čulo se čak do Japana, Indonezije, Australije, Kanade, Meksika... Nekoliko ambasadora nudilo joj je, dok je bila mlađa, da pođe sa njima i da kuva samo za njihovu porodicu i goste, ponude su stizale i od predstavnika Šeratona, Hajata, Hiltona i drugih velikih hotelskih lanaca, ali je Buda sve odbijala....

NIKAD NA BOLOVANJU
- Nisam želela nikuda iz Sopoćana, ovde sam rođena i ovde ću završiti svoju radnu i životnu priču - ističe ova još krepka starica koja zbog prevelike posevećenosti poslu nije stigla da formira svoju porodicu, živi u jednoj sobi Doma, a porodica su joj svi zaposleni u ovom objektu.

Pripao raškoj eparhiji

Turistički dom u Sopoćanima građen je, sredstvima države, posle Drugog svetskog rata, a dograđen pre 30 godina. Od pre 10 godina Dom je u vlasništvu raško-prizrenske eparhije koja ga je privremeno ustupila na korišćenje zaposlenim radnicima. Više decenija Domom je gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće "Lipa" koje nakon privatizacije na sudu potražuje ovaj objekat.

- Divna je naša baka Buda, zajedno radimo 35 godina, znamo se u dušu, nikada nije bila na bolovanju, nedavno je odsustvovala samo dva dana dok je u Nišu operisala kataraktu, mada je odavno u penziji, mogla bi da sedi i uživa, odmah se vratila u kuhinju, jer neizmerno voli ovaj posao i uživa u njemu, ne znam kako bi mi bez nje - priča Nazim Biševac, šef restorana u motelu "Sopoćani". Brinemo za njeno zdravlje, jer je često uz roštilj, a ona nam u šali kaže: "Brinite vi malo više o vama, želim da u kuhinji dočekam stotu, a dalje, videćemo". Ona je zaštitni znak Turističkog doma "Sopoćani", mnogi su odlazili i dolazili, a ona je ostajala, po njoj i njenim specijalitetima znaju Srbiju po celom svetu - ističe Miroslav Mladenović, upravnik "Sopoćana".

KUVALA TITU
- Bila sam srećna kada me je drug Tito, posle dobrog ručka koji sam mu spremila, pozvao da mi se zahvali i da se slikam sa njim i Jovankom, dolazili su potom još mnogi poznati političari, glumci, pevači i drugi umetnici, ovde se decenijama održava i poznata Likovna kolonija "Sopoćani", neki su me ovekovečili i na svojim umetničkim slikama, ali ja sam najviše želela da mi dođe Slobo Milošević, da njega dočekam i ugostim, na žalost, nije nikada došao ni u Novi Pazar, ni u Sopoćane. Nadala sam se sve dok nisam čula da je umro u Hagu, danima sam potom bila tužna - priča Budimirka.


Ugostila je Buda obojicu Stambolića, Dražu Markovića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, pokojnog Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Borisa Tadića...


- Nadam se da ću ugostiti i Tomislava Nikolića, pre nego što je postao predsednik Srbije bio je u Novom Pazaru, ali u "Sopoćane" nije svraćao, doći će, sigurna sam, kad ponovo poseti ovaj kraj - naglašava je ova neobična starica i vrhunska kuvarica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online