Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.04.2013.
17:12
24sata.rs A

Vuk Karadžić: Srpski mi je uvek bio bauk

Šta je prirodnije od toga da Radomir Putnik postrojava vojsku ili da Nikola Tesla studira tehnički fakultet. Čudno je samo što je današnji Radomir Putnik stomatolog, Vuk Karadžić turizmolog, Nikola Tesla radi u Javnom preduzeću “Skloništa Srbije”, a Ivo Andrić vodi privatni biznis. Nekolicina ljudi u Srbiji imenjaci su poznatih ličnosti iz prošlosti.

Vuk Stefanović Karadžić
 

Vuk Karadžić, turizmolog

Vuk Karadžić (1787-1864)

PISMO - Otac srpske pismenosti, sakupljač narodnih pesama i književnik. Tvorac prve azbuke srpskog jezika. Zadržao je 24 znaka, izbacio 18 znakova, a uveo pet novih. Primenio je princip “piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano”.

Zvati se Vuk Karadžić nije jednostavno, pogotovo ako ste iz loze reformatora srpskog jezika. Svi Karadžići potiču iz istog crnogorskog plemena. Greše roditelji kad detetu daju slavno ime jer mu ono nameće odgovornost. U školi nisam nikad mogao da se izvučem, naročito iz srpskog. Kad god bi dolazila neka prosvetna inspekcija, učitelj bi prozvao mene: "Ajde ti, Vuče Karadžiću". Uvek sam morao da budem spreman da odgovaram.


U vojsci sam trenirao u bokserskoj sekciji. Kad je trebalo da se borim u važnom meču, trener me je bodrio: “Moraš da pobediš. Ti su Vuk Karadžić!”


Zadovoljan sam svojom karijerom tokom koje sam upravljao raznim projektima. Pod mojim rukovodstvom održan je prvi Praznik mimoze u Herceg Novom, a od Ostrva cvijeća napravio sam letovalište za elitu. Ipak, nije ime postiglo uspeh. Uspeh dugujem porodici i saradnicima u poslu.

Nikola Tesla, mašinski inženjer

Nikola Tesla (1856-1943)

PRONALAZAČ - Slavni pronalazač svetskog glasa. Ostavio je pronalaske iz oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Njegovom zaslugom planeta svetli električnom energijom, jer je otkrio lak i efikasan prenos električne energije na daljinu. Ključni je čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Moja porodica potiče iz Like, iz sela Raduč, odakle su sve Tesle. Slavni Nikola je rođen u Smiljanu, selu u kom je njegov otac, pravoslavni sveštenik, bio na službi. U Raduč su se iz Hercegovine doselila tri brata. Jedan se nije ženio i nije imao potomstva, iz loze drugog je slavni naučnik, ali ni te loze više nema. Ostala je samo loza trećeg brata iz koje je i moja porodica.

Ponosan sam na ime slavnog naučnika koje mi je donosilo samo dobro u životu. Jedino što mi je ponekad smetalo to je što, za razliku od drugih, imaš dodatnu odgovornost - moraš da paziš da ne obrukaš slavno ime. U osnovnoj školi u Boru u početku su svi očekivali da ja budem vunderkind, da izbacujem formule, ali su me brzo prihvatili onakvog kakav jesam.

Na Mašinskom fakultetu, kad bih rekao kako se zovem, nisu verovali, morao sam uz sebe uvek da imam indeks.

- Ajte, kolega, uozbiljite se - rekli bi profesori, mislili su da se šalim. Jednom me policija uhvatila u prekoračenju brzine. Kad sam rekao ime, oni će: “Nemoj da te vodimo u stanicu u 29. novembra da te mi prekrstimo!” A kad sam pokazao ličnu kartu, rekoše: “Kako Nikolu Teslu da kaznim zbog radara!?”

Radomir Putnik, stomatolog

Radomir Putnik (1847-1917)

RATNIK - Načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Srbije, predvodio je srpsku vojsku i pripremao ratne planove za pobedonosne bitke u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Prvi srpski vojvoda postao je posle Kumanovske bitke.

- Slavno ime još slavnije prezime, tako kažu pacijenti kad čuju kako se zovem. U životu sam imao samo prednosti i povlastice zbog imena Radomir Putnik.


Moja porodica nije u srodstvu sa rodbinom slavnog vojskovođe. Deda Milan Putnik, mašinbravar, došao je u Obrenovac iz Srbobrana. U Obrenovcu smo već sto godina. Moj stariji brat dobio je ime po dedi Milanu, a ja po majčinom bratu Radomiru. Tako da sam slavno ime poneo - slučajno. Studirao sam stomatologiju i bavim se tim poslom. Na Stomatološkom fakultetu uživao bih često blagonaklonost profesora zbog slavnog imena.


Završio sam 2003. i školu rezervnih oficira. Po činu sam poručnik, ali svi su me u vojsci zvali “vojvodo” i neretko bih ih postrojavao!

Utorak 16.04.2013. 19:41
Kodza Milos (18. mart 1780 - 26. septembar 1860) VOJSKOVODJA, DRZAVNIK i DIPLOMATA, Rodonacelnik najvece srpske dinastije novije Srpske istorije i tvorac Srpske drzave. Kodza Von Vesti Online - zaljubljenik u Srbe sve tri vere i zastitnik nekada najvecih srpskih otpadnika - Srba katolika tzv Hrvata, danas iskrenih srpskih pokajnika i povratnika Srpstvu, ćirilici i osmanskoj naricaljki Ceci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online