Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2013.
12:42
24sata.rs A

Napravili aplikaciju da izjednače cenu SMS ćirilice i latinice

Ako se koristi standardni GSM alfabet, koji zauzima sedam bita po karakteru (slovo, tačka, zarez...), moguće je poslati 160 karaktera u jednoj SMS poruci, a ako neko želi da koristi srpski ćirilični ili latinični alfabet, što podrazumeva 16 bita po znaku, moguće je poslati svega 70 karaktera. Aplikacija, koju su izumeli Miloš Vujadinović, Nebojša Jovanović i Miljan Mitrović, omogućava da ćirilična slova zauzimaju isti kapacitet kao i latinična. Problem je rešen!

Standardni GSM alfabet može da pošalje 160 karaktera u jednoj SMS poruci dok srpski ćirilični ili latinični alfabet, mogu poslati svega 70 karaktera: Rešili ovaj problem
 

Sa aplikacijom "MNM poruka" sedamnaestogodišnji učenici III/c razreda Matematičke gimnazije su osvojili treće mesto na Telekomovom konkursu "mts Android".

Njihova aplikacija je pokušaj očuvanja ćirilice u mobilnim telekomunikacijama,.

Kako bi poruke pisane ćirilicom imale isti kapacitet kao i latinične, potrebno je da i pošiljalac i primalac “skinu” i uključe aplikaciju na svojim android telefonima. Na taj način se “diskriminacija” ćirilice ukida.

Gimnazijalci kažu da je rad na aplikaciji bio dosta naporan i da je trajao gotovo pet meseci, a uradili su ga sasvim samostalno.

- Najveći problem predstavljao je nedostatak prevedene literature koja se bavi programiranjem. Istina je da su nam u izradi aplikacije pomagali Telekomovi

Aplikacija u vlasništvu Telekoma

Sudbina njihove aplikacije Milošu, Nebojši i Miljanu nije poznata. Jedino što znaju jeste da je “MNM poruka” sada vlasništvo Telekoma i da će uskoro biti predstavljena korisnicima. Da li će i kada drugi operateri poraditi na ovom problemu, učenici Matematičke gimnazije takođe ne znaju.

programeri, ali oni su nas samo upućivali na literaturu do koje smo i sami dolazili - saglasni su učenici Matematičke gimnazije.

O svom profesionalnom usavršavanju još ne razmišljaju ozbiljno. Ipak, sva trojica ističu da bi voleli da ostanu u Srbiji.

- Naravno, ako bi mi neko ponudio stipendiju za studije na, recimo, MIT-u, ne bih se bunio. Ali, u Srbiju bih se svakako vratio - kaže Miljan. I ostala dvojica mladih programera slažu se s njim i kao najrealniju opciju ističu Elektrotehnički fakultet, odnosno studije programiranja i softverskog inženjerstva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online