Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.01.2012.
09:26
Blic A

Zagonetke iz Mesopotamije o seksu, pivu i politici

Arheolozi i stručnjaci za kulturu naroda Mesopotamije protumačili su jednu kamenu ploču ispisanu na akadskom jeziku i otkrili zanimljive zagonetke.

Zagonetna ploča na kojoj se ismevaju političari nestala je u iračkom ratu

Kamena ploča, stara više od 3.500 godina napisana je klinastim pismom i sadrži serije zagonetki koje pokazuju da su ljudi i pre toliko godina otvoreno razgovarali o politici, vojsci i seksu i ismevali mnoge javne ličnosti, kao što i mi to danas radimo.

Ploča potiče sa sa teritorije današnjeg Iraka, iz nekadašnjeg Vavilona. Tekst su preveli Nejtan Vaserman, profesor sa Instituta za arheologiju u Jerusalimu i Mihael Štrek sa Univerziteta u Lajpcigu.

"Ovo je relativno redak žanr. Nismo do sada našli mnogo zagonetki", izjavio je profesor Vaserman za sajt "LiveScience".

Neki od dešifrovanih tekstova su "vulgarni i seksualno eksplicitni", a drugi šaljivi.
Nažalost, nije poznato gde se tačno danas nalazi ploča, koja se pre početka rata u Iraku nalazila u muzeju u Bagdadu. Ploča pokazuje da su i Vavilonci imali neobičan i surov smisao za humor. Neke od zagonetki su logične i za naše poimanje, ali neke je teško razumeti.

Jedna od zagonetki glasi: "On je iskopao oko: To nije sudbina mrtvog čoveka; On je isekao grlo: Mrtav čovek (Ko je to?)". Odgovor na ovu zagonetku je - guverner.

"Ova zagonetka govori o guvernerima koji jedino imaju moć kao sudije da kažnjavaju ili osuđuju na smrt. Imamo interesantne tragove političke kritike, pa i besa prema političarima", piše u izveštaju Štreka i Vasermana.

Jedna od mnogo vedrijih zagonetki glasi: "I tvojim ustima i zubima, ili u urinu
konstantno gleda u tebe i meri sud tvog gospodara (Šta je to?)". Rešenje je - pivo.

Pojedine zagonetke su seksualnog sadržaja, kao na primer sledeća: "Deflorisana (devojka) nije zatrudnela. Nedeflorisana (devojka) je zatrudnela (Šta je to?)". Odgovor je, začudo, pomoćna vojska, odnosno grupa vojnika koja nije najpouzdanija.

Zagonetka koja, nažalost, nije cela sačuvana glasi: "...od tvoje majke je od onog koji ima odnose sa njom". Njeno rešenje stručnjaci nisu mogli da saopšte jer je taj fragment teksta oštećen.

Još jedna zanimljiva zagonetka: "Kula je visoka, ona je visoka ali ipak nema senku (Šta je to?)". Njeno rešenje je - sunčev zrak.

Poslednja zagonetka se oslanja na logiku i glasi: "Kao riba u ribnjaku, kao trupe pred kraljem (Šta je to?)". Odgovor je slomljeni luk. Smisao ove zagonetke je u tome da je riba u ribnjaku beskorisna onome ko je gladan, a i vojska koja stoji ispred kralja ne bori se i ne štiti kraljevstvo, a tako je i slomljeni luk neupotrebljiv u borbi ili lovu.

Utorak 31.01.2012. 09:58
Хехехе, још један пример да историја човека није почела од Бостонске чајанка, а ни од Француске револуције.
Utorak 31.01.2012. 23:04
A da bi nam zagonetke bile jos interesantnije, sad se umjesto sumerskog klinastog pisma pominje "akadski"!!! Bas me zanima koliko li strucnjaka danas u svijetu ima koji su upravo "akadski jezik" izucavali i koji mogu da prevode arheoloske pronalaske! Do sad se iz tog dijela pominjao jedinsko sumerski jezik i klinasto pismo, mada postoje tvrdnje da je sve ispisano na dva jezika... na sumerskom (inace jako rasprostranjenom danas:.:-))), i na jos jednom koji ne dozvoljavaju da se prevodi, mada je mnogo laksi za citanje! Neki strucnjaci tvrde da se radi o cirilicnom pismu koji bi mnogi za cas mogli da procitaju, a i da prevedu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online