Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 02.11.2011.
14:03
Kurir, Vestionline A

Najstarija osoba na svetu je Beograđanka

Slava Ivančević s beogradske Karaburme najstarija je osoba na svetu - ima punih 117 godina! Ona je čak dve godine starija od Besi Kuper iz Amerike odnosno Marije Gomez Valentim iz Brazila, koje se sa 115 godina bore za prvo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Gospođa Slava je rođena pre dva veka u Austrougarskoj, tačnije 10. jula 1894. godine u Bihaću. Izbeglica je iz Bosne i Hercegovine. Živi u stanu sa ćerkom, koja ima 83 godine i unukom Mirom.

Slava Ivančević s Karaburme ima punih 117 godina: (foto:ilustracija)
 

Slava nije bila spremna na razgovor s medijima, jer je nedavno izgubila sina. Ipak, novinarka Kurira imala je tu čast da nakratko uđe u bakinu sobu i pozdravi se s njom. Slava, iako je doživela tolike godine, i dalje je svesna, reklo bi se da i nema mnogo bora. Na pitanje: „Kako ste, bako?“, Slava počinje da plače.


"Loše, ne daj bože nikome da izgubi najmilije", kaže nesrećna baka i drhtavim

Popisivač: Komunikativna i visprena

 

Novu svetsku rekorderku prva je otkrila popisivačica.
"Baka je izuzetno komunikativna, visprena, vrlo otresita, inteligentna", kaže popisivačica koja je u ime opštine Palilula nedavno posetila baku. Ona navodi da je baka Slava bila prava atrakcija za popisivače, pa su je posećivali grupno, u nekoliko navrata.

rukama briše suze.

"Ne znam ja sad ništa više, ako da bog, biću bolje. Teško mi je da pričam zbog gubitka sina", nastavlja i dodaje da joj je sin preminuo u devedesetoj godini.


Ipak, novinarki je odala tajnu dugovečnosti.

"Svi me pitaju kako sam doživela ovoliku starost. Recept je jednostavan, čašica rakije i mentol bombone", objašnjava i dodaje da niko ne bi trebalo da nadživi svoju decu.

Razgovor prekida njena unuka Mira i moli da baku, koja leži u krevetu, ostavimo da se malo smiri, jer će u suprotnom morati da joj da tablete za smirenje.

"Otkad se pročulo da ima 117 godina, svi žele da joj pomognu, a do juče nismo mogli da izvadimo ni dokumenta. Nakon popisa odmah je u poseti bila opštinska delegacija, svi su želeli da se slikaju s njom, da joj pomažu i ispunjavaju želje. Ni njih nije htela da primi", priča Mira.

Pročitajte i ovo:

* Stogodišnjak pretrčao maraton za Ginisa

* Bliznakinje proslavile 101. rođendan

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 14:21
Ziva bila jo dvesta babo.
Sreda 02.11.2011. 14:17
sin je umro pred sam kraj zivota...ziva bila bakice,izdrzi i odboluj.ova bakica presla panteliju,u godinama
Sreda 02.11.2011. 14:54
Није ми јасно у шта је онај Дачић спрцао онолике паре за компјутерску опрему и чиповане личне карте, кад су потребни пописивачи са оловком, да се сазна да неко живи у овој земљи целих 117 година и то у Београду на Карабурми. Мора да су и Дачићу софтваре радили они Дулићеви програмери сајта. Можда их је мало платио? Па свако дете које уме да претражује интернет може да вам каже како се прави упит у базу података, рецимо да вам избаци све живе грађане Србије старије од 100 година. Да не помињем ПИО фонд и остале базе података. То само показује какве ми "експерте" у свим областима државне управе имамо. Или Дачића интересују само они упити у базе података који су везани за коферчиће са парама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online