Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.09.2011.
21:52
tportal A

Traže se astronauti za nepoznate misije!

Šta bi NASA trebalo da učiniti sa svojim timovima astronauta pošto je ukinut program spejsšatla? Prema novo izveštaju, NASA smatra da njih broj treba da se poveća.

NASA traži astronaute koji će pomeriti granice
 

Iako dugoročni planovi američke svemirske agencije trenutno nisu potpuno jasni, povećanje broja astronauta pomoći će u razvoju novih letelica i smanjiti zdravstvene probleme koje uzrokuje predug boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Broj NASA-inih astronauta vrhunac je dostigao 2000. godine kada ih je bilo oko 150. U to vreme agencija je često lansirala spejšatlove koji su radili na izgradnji ISS-a. Od tada se njihov broj smanjio na šezdeset. NASA procenjuje da će joj to biti dovoljno do 2016. jer će do tada njihov jedini zadatak biti održavanje stanice.

Međutim, "National Research Council" (NRC) u sredu je, na traženje NASA-e, predstavio proračun koji pokazuje da to neće biti dovoljno za buduće potrebe.

Astronaut Frederik Gregori, sproveo je analize NASA-inih potreba, i u izveštaju ističe da 60-ak astronauta neće biti dovoljno čak ni ako SAD samo želi da učestvuje u održavanju svemirske stanice, a pogotovo ne ako ima nameru du bude više od posmatrača u daljnjem istraživanju svemira.

Svemirski taksi

Novo prevozno sredstvo biće svemirski taksi
 

Postšatlovska era agencije za sada nije jasno definisala, ali sigurno je da ima nameru da nastavi da šalje astronaute na ISS barem do 2020. godine, u početku na ruskim raketama, a posle toga na privatnim svemirskim taksijima. U daljoj budućnosti verovatno će slati ljude i na asteroide i Mars. Projekat stoga nije mogao precizno da odredi broj astronauta koji joj je neophodan, međutim, proračun pokazuje da on u svakom slučaju mora biti veći od 60.

Boravak u svemiru opasan po zdravlje

Jedan od razloga je taj što dug boravak na ISS-u uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme te astronauti moraju da prave velike pauze u letovima. Na primer, nekoliko meseci provedenih u bestežinskom stanju uzrokuje značajan gubitak koštane srži (zbog nedostatka gravitacije), a za oporavak su astronautima često potrebne godine. Jedna nedavna studija pokazala je da dug boravak u svemiru uzrokuje i probleme s vidom – nakon uobičajenog šestomesečnog rada na ISS-u astronauti su imali problema s fokusiranjem na predmete koji su vrlo blizu ili vrlo daleko. Ove poteškoće izazvalo je oticanje očnog diska, područja u zadnjem delu oka u kojem počinje očni živac. Stručnjaci veruju da je uzrok ovoj pojavi uticaj mikrogravitacije na tečnosti. Kod nekih astronauta problem je nestao relativno brzo, a kod drugih potrajao godinama.

SAD treba da bude vođa, a ne promatrač

NRC također predviđa da će astronauti u budućnosti morati da provode više vremena na zadacima na Zemlji. Na primer, trebaće da podele svoje znanje s ljudima koji će biti odgovorni za regulisanje svemirskih taksija. Njihovi saveti biće korisni i za NASA-in razvoj tehnologija koje će se koristiti u misijama na Mesecu, asteroide ili druge planete.

Gregori ističe da, uprkos kriznim vremenima, postoji čitav niz argumenata u prilog povećanju broja astronauta.

"To je pitanje koje je važnije od samog astronauta – reč je o tome želi li SAD u budućnosti da bude lider ili samo posmatrač", rekao je Gregori i dodao da su danas astronauti uglavnom i naučnici, za razliku od onih iz 70-ih koji su većinom dolazili iz redova iskusnih pilota.

Nakon što je izveštaj objavljen, NASA je odgovorila kako on predstavlja 'koristan savet za određivanje pravog broja astronauta u trenutku kada ulazimo u novu uzbudljivu eru istraživanja svemira i transportovanja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 21:58
Ha, ha, obustavili beskorisni spejs satl program zbog besparice a vec mastaju o "Enterprajz" krstaricama, fantasticnim "Deep Space" programima i novim poslovima za dokone atronaute...
Petak 09.09.2011. 10:10
Postoje naucnici koji veruju da oko Zemlje postoji tako debeo sloj radijacijje da nijedan zivi stvor ne moze da prezivi let u svemir dalje od orbite onih misija satla i svemirskih stanica sa ljudskm posadom. To su utvrdili jos pedesetih ali sujeta im nije dozvolila da priznaju da od Meseca nema nista pa su cuveno sletanje odradili u Kjubrikovom studiju. Naravno, sada svi dokazuju svoje, NASA da je bila, skeptici snimke iz studija...Satl je sluzio vladi da ostavi utisak da gore predvode svet, da se nesto radi, da ljudi nisu napustili svemir i nista vise, preskupo je a dalje se ne moze
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online