Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 30.01.2011.
15:36
D. Janojlić - Vesti A

Titov Galeb na Miloradovoj kući

Na kuću Milorada Maslovarića iz Smederevske Palanke "sleteo" je Titov Galeb. Avion impozantnih dimenzija nastao je u kućnoj radionici ovog penzionisanog instruktora zavarivanja. Uradio ga je, kaže, kao uspomenu na vremena kad se lepo živelo i podigao na krov porodične kuće u Šulejićevoj ulici.

Učinio je to uz pomoć četiri korpulentna ortaka. Letelicu je, naime, trebalo dići na visinu od preko šest metara. S obzirom na to da se nije moglo sve na mišiće, poslužio se specijalnom napravom i koturaljkama.

UKRASIO GA SIMBOLIMA SOCIJALIZMA: Milorad Maslovarić
 


- Da napravim ovako nešto ideju mi je dao sam život - veli Milorad Maslovarić.

- Ja sam živeo i radio u Titovo vreme. Meni, a i većini drugih ljudi u SFRJ, bilo je lepo. Imao sam posao, dobru platu, šansu da napredujem u struci...

Ne mogu da zaboravim vreme besplatnog školovanja i lečenja. Fabrike su radile punom parom i sve je bilo bolje...


Zašto je baš avion Galeb uzeo kao simbol lepog života i napretka?
- Zbog toga što je to bio naš proizvod, simbol domaće pameti, a uz to i solidnih tehničkih karakteristika - objašnjava Maslovarić.

- U proizvodnji Galeba bila je angažovana armija najboljih inženjera, tehničara i majstora. Mlade generacije danas trebalo bi da znaju da smo nekada vladali složenim i pouzdanim tehnologijama.

Radio u Nemačkoj


Deo radnog veka proveo je u Utvi, gde je učestvovao u proizvodnji vazduhoplova. Konkretno je bio angažovan na karteru aviona gde mu je, kao vrsnom majstoru, bilo povereno tzv. navarivanje. Tri godine je proveo na tom poslu dok nije prebačen u jednu vojnu fabriku.

 

Neko vreme je radio i u inostranstvu. Bio je angažovan kao ispomoć na zavarivačkim poslovima u Kelnu, Esenu, Diseldorfu...

Maslovarić je, radeći na ovom avionu, vodio računa o svemu. Tako ga je ukrasio simbolima socijalizma: grbom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i medaljonom s Titovim likom. Oba simbola aplicirana su na repu aviona.


- Tito "ponovo jaše na čelu kolone" - napominje Maslovarić.

- Ovog puta i kao zaštitni znak jednog dobrog vazduhoplova i jednog vremena u kojem je cvetala domaća industrija.


Maslovarić naglašava da je avion napravljen od čvrstih, ali lakih materijala kao što su aluminijum, plastificirani lim, kaučuk, plastika, staklo, guma...

Konstruisan je tako da može da odoli i najvećoj oluji. Zanimljivo je da će služiti i kao vetrokaz, pošto može da rotira.

- Razmišljao sam i o tome da ugradim dinamu pa da avion uz pomoć vetra proizvodi struju, ali sam od toga odustao - navodi Maslovarić.

- Uhvatilo je hladno vreme i ja jednostavno više nisam mogao da se na tome angažujem. Moguće je da ću taj naum realizovati na proleće, kad grane sunce i kad se bude moglo raditi napolju.

Maslovarić je na ovome radio skoro dva i po meseca. Avion je dugačak blizu tri metra.

Veći - napominje - ne bi valjao, jer bi ga polomili jaki vetrovi. Inače, najpre je uradio projekat, a onda je prišao njegovoj realizaciji. Radio je bez ičije pomoći. Onako kako je u glavi zamislio, tako je - naglašava - i ispalo.

 

Obožava pecanje


Maslovariću je 75. godina života. Penzionerske dane ispunjava uglavnom pčelarenjem i pecanjem. Ponekad mu, kao ovoga puta, sine neka zanimljiva ideja. To mu, čini se, u životu nikad nije manjkalo.

Nedelja 30.01.2011. 17:35
ТЕШКА УПАЛА МОЗГА!!!!
Nedelja 30.01.2011. 20:54
Kad dune kosava pa mu Galeb padne i razvali krov, onda neka zove Tita da mu popravi. Bolje da je nekome hleba kupio za te pare.
Utorak 01.02.2011. 13:28
tema je model avijona galeb halllllllllllllllooooooooooooooooooo o cemu vi to
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online