Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.11.2010.
00:14
D. Đorđević - Vesti A

Fudbal i ljubav ulaznica za raj

Braća Miloš i Darko Stojanović sreću su našli na Malti gde i žive, a nakratko su posetili roditelje u rodnom selu Pavlovac kod Vranja. Pre tri godine uspeli su da pobegnu od bede zahvaljujući talentu i Miloševoj bračnoj sreći.

- Bio sam fudbaler vranjskog Dinama, igrao od petlića do prvog tima - počinje priču stariji brat, 26-godišnji Miloš.

- Proglašen sam za najboljeg igrača srpske lige Istok u sezoni 2005/06. Nisam dobijao ni dinara od kluba, tražio sam samo posao sa srednjom školom. Obećavali su mi pred početak svake sezone da će me zaposliti u klubu, ali od toga ništa.

Sutra čitajte šesti deo teme: Bekstvo grlom u jagode

Živeli smo u Pavlovcu, kuća nam je stara, seoska, samo što se ne raspadne. Od imanja imamo nekoliko njiva, ali od toga ne može da se živi. Bili smo puka sirotinja - priča Miloš.

Njegov otac Dragan je pre tri godine doživeo nesreću i završio je u bolnici u Beogradu. Pošto je bio jedini zaposleni u kući, nastupili su najcrnji dani za porodicu Stojanović. Dan za danom - na hlebu i vodi.


- Za mene i brata Darka posla nije bilo. I desilo se čudo. Oca je posetio u bolnici prijatelj iz Beograda, sa kojim je nekada igrao fudbal. Preko svojih veza na Malti poslao me je u jedan manji fudbalski klub. Klub je bio na ostrvu Gozo.

Odvezao me je do Sofije, platio avionsku kartu i na Malti su me čekali njegovi prijatelji. Nisam znao ni slova engleskog. Odveli su me u klub, sporazumevao sam se rukama, dali su mi sobu za stanovanje i bonove za tri obroka u jednom restoranu - priča Miloš.

Romima puna kapa

 

U Vranju je najviše privremenih imigranata među Romima. Oni imaju rodbinu širom Evrope i odlaze kod njih, zadržavaju se po dva meseca, rade i donose kući novac kako bi mogli da jedno vreme prežive. Srbi, uglavnom mladi, idu ili kod rođaka ili preko raznih agencija na rad na bazenima u Americi. U proseku, reče nam jedan od njih, od desetorice koji odu, sedmoro se ne vrati.


Naš sagovornik Rom, koji želi da ostane anoniman, kaže da je unosno otići u Švedsku i odmah se vratiti.


- Ima agencija koje nas vode, a tamo nas čekaju i odmah vraćaju. Za povratak nam daju 500 evra. Trista za agenciju, dvesta za nas i puna kapa - kaže sagovornik.


Kad pritisne muka čoveka, pa još mladog i željnog da uspe i izbori svoje mesto pod suncem, ništa nije teško.

- Svaku reč engleskog sam upijao, kako sam to pamtio ni sada ne znam. U prvoj sezoni proglašen sam za najboljeg igrača te njihove lige. Engleski sam naučio taman toliko da mogu da se sporazumem sa saigračima. Ipak, osim stana i hrane ništa više nisam dobijao. Pomišljao sam da se vratim. Ali, kako? Ni za avionsku kartu nisam imao!

Jednog dana šetajući pored mora sreo sam devojku Morin. I za dve nedelje buknula je strastvena ljubav. Upoznao sam njene roditelje i nakon dva meseca zabavljanja rešili smo da se venčamo. Od tada za mene počinje drugi život, ne samo za mene već i za moju porodicu - kaže Miloš.

SREĆNA PORODICA: Miloš sa suprugom Morin i sinom Dejanom
 


Roditelji Morin pomogli su im da imaju svoju kuću, dobili su sina Dejana koji ima 15 meseci.
 

Darko sa sinovcem Dejanom

- Čim sam se sredio, pozvao sam brata Darka da dođe kod mene. Našao mu klub u kojem će igrati i ubrzo je proglašen za prvog strelca lige. Igramo zajedno za bolji klub Nadur.

Dobijam od kluba 2.000 evra, a Darko 1.200. Tamo se igra amaterski i u slobodnom vremenu radimo. Ja kao nabavljač u jednoj firmi i primam pet evra od sat, pa koliko radim. Darko isto dobija pet evra na sat i radi u kafiću kao obezbeđenje - priča Miloš.


I on i Darko ne pomišljaju na povratak u Pavlovac kod Vranja. - Zasnovao sam porodicu i tu ostajem.

Darko se ponekad koleba, vratio bi se, ali kad ga podsetim iz kakve smo se bede izvukli, odustane - kaže Miloš.


Darko (23) se samo smeška.
- Sestra studira ekonomiju u Nišu i prvu godinu dala je u roku. Sestru ćemo mi iškolovati, a obavezno šaljemo džeparac ocu i majci. I njima je sada lakše, imaju da popiju, pojedu, da odu do Vranja, obnove garderobu...

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 09:28
Eh,koliko ovakvih prica ima....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online