Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.10.2010.
07:45 >> 17:07h
Tanjug A

Godišnje 700.000 žrtava trgovine ljudima

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da svake godine u svetu 700.000 žena i dece postanu žrtve trgovine ljudima, a da više od 40 odsto njih budu seksualno eksploatisani.

"Većina žrtava trgovine ljudima ima između 15 i 54 godine, a čak 44 odsto njih su žrtve prinudne seksualne eksploatacije", kazao je Dežer na međunarodnoj konferenciji "Borba protiv trgovine ljudima u Srbiji", u Domu Narodne skupštine.

Zaustaviti moderno ropstvo

On je ukazao da godišnje 100.000 žena završe kao žrtve trafikinga, a potom i seksualne eksploatacije, takozvanim "Balkanskim putem".


Dežer je borbu protiv trgovine ljudima, savremenog oblika ropstva, ocenio kao jedan od glavnih izazova u borbi protiv organizovanog kriminala, koji prevazilazi državne granice i zahteva koordinisanu akciju na međudržavnom i regionalnom nivou.


"Mi u Evropskoj uniji smo svesni da taj problem zahteva koordiniranu politiku borbe i akcije", naveo je on i naglasio značaj prevencije, odlučne borbe protiv trgovine ljudima na globalnom nivou, ali i pružanja zaštite žrtvama.


Dežer je pozitivno ocenio to što je Srbije usvojila odgovarajuće međunarodne konvencije, unapredila zakonsku regulativu i koordinaciju među državnim organima i nevladinim organizacijama i posebno istakao značaj republičkog parlamenta.

OEBS: Mnogi državljani Srbije žrtve

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos rekao je danas da žrtve trgovine ljudima u Srbiji nisu više samo stranci i da činjenice govore da su mnogi među žrtvama te vrste kriminala, naši državljani.


Kipreos je na konferenciji "Borba protiv trgovine ljudima u Srbiji", u Domu Narodne skupštine, rekao da je Srbija do skoro bila pretežno tranzitna i privremenog odredišta žrtava trgovine ljudima, a u manjoj meri zemlja porekla.


To se, kako je naveo, promenilo ali u Srbiji i dalje postoji zabluda da su žrtve trgovine ljudima samo žene iz inostranstva.


"Situacija je, nažalost, drugačija i činjenice govore da su mnoge žrtve upravo iz Srbije", naveo je on i naglasio značaj obučavanja kadrova koji će pružati podršku žrtvama u resocijalizaciji, ali i izgradnje skoništa za žrtve trafikinga.


Kipreos je istakao i značaj uspostavljanja mehanizama za identifikovanje žrtva trgovine ljudima, pružanje pomoći i procesuiranja počinilaca.

On je ukazao da je i dalje nesrazmerno veći broj žrtava ženskog pola i dece.
"Šteta koja se nanosi ženama i deci žrtvama trgovine ljudima je nemerljiva. To je zločin koji urušava dostojanstvo, krši osnovna ljudska i prava dece", istakao je Kipreos.


Dačić: Polovina žrtava mlađa od 18 godina
 

Ivica Dačić

Gotovo polovina identifikovanih žrtava trgovine ljudima mlađa je od 18 godina i to je veoma zabrinjavajuće, rekao je danas predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Ivica Dačić.


Dačić je na konferenciji "Borba protiv trgovine ljudima u Srbiji" rekao da su pripadnici MUP-a Srbije proteklih godina ostvarili značajne rezultate u suzbijanju trgovine ljudima, da su imali veliki broj otkrivenih slučajeva i identifikovanih žrtava.


On je naglasio da je veliki broj otkrivenih slučajeva u Srbiji rezultat prooaktivnog pristupa policije ovoj problematici i svih edukacija koje su realizovane poslednjih godina, kako policije, tako i tužilaštva i sudova.


Dačić je dodao da je za rešavanje ovih ozbiljnih problema, posledica i izazova, potreban novi odgovor Srbije na problem trgovine ljudima koji će biti izgrađen u narednom periodu.


"Srbija veoma ozbiljno pristupa suprotstavljanju trgovini ljudima koja je, duboko sam ubeđen, danas prisutna u svim državama, kako regiona, tako i u drugim državama Evrope i sveta, bez obzira na nivo ekonomske razvijenosti i činjenicu da li se neka država smatra siromašnom ili bogatom", istakao je Dačić.


Šitom Evrope danas se obeležava Dan borbe protiv trgovine ljudima - 18. oktobar, a tim povodom u Srbiji je organizovana konferencija "Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji" u Domu Narodne skupštine. To je prvi događaj posvećen borbi protiv trgovine ljudima u kojem srpska skupština učestvuje kao domaćin i koorganizator.


Cilj konferencije je unapređivanje i jačanje nacionalnih mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji, kao i podizanje svesti i skretanje pažnje ključnim kreatorima politike na međunarodne obaveze koje je država preuzela.

Srbija zemlja porekla, tranzita i destinacije

Srbija je kao i mnoge države u svetu, prepoznata kao zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine ljudima.


Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima tokom prošle godine identifikovala je dva i po puta više žrtava nego u 2008. godini, uglavnom žena, u 90 odsto slučajeva Srpkinja, navodi se na sajtu nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra".


Trgovina je za cilj imala seksualnu eksploataciju, radnu eksploataciju, prosjačenje, sklapanje prinudnog braka, prinude na vršenje krivičnih dela.


Pored žena, žrtve "trafikinga" su sve češće deca i muškarci, a poslednjih godina u Srbiji se, prema podacima Astre, pojavljuje i interna trgovina ljudima, koja podrazumeva da se na području jedne zemlje odvija ceo proces od vrbovanja do eksploatacije.


Za krivično delo trgovine ljudima, policija je tokom 2009. godine podnela 51 krivičnu prijavu, u kojoj se 85 osoba pojavljuju kao oštećeni - 79 državljana Srbije i šestoro stranaca.


Više od pola miliona ljudi svake godine postaju žrtve trgovine ljudima, taj problem posebno pogađa Balkan, zbog militarizacije regiona, njegovog geografskog položaja i teške ekonomske situacije, navode u "Astri".


Procenjuje se da u zapadnu Evropu godišnje stiže nekoliko stotina hiljada žena, žrtava trgovine ljudima. Godišnja dobit od seksualnog iskorišćavanja žena iznosi viša od 12 milijardi dolara.


Muškarci su najčešće žrtve prisilnog rada, žene prostitucije, a deca prosjačenja i prodaje porodicama bez dece.


Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima.


Njegovo obeležavanje je važno u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, te u podizanju svesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online