Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
03:45
Vestionline A

Menja li se ustavni status Kosmeta?

Vlast u Srbiji ne razmatra mogućnost da, prilikom predstojeće promene Ustava, izmeni i njegovu preambulu koja se tiče statusa Kosmeta. Za promenu uvoda zalažu se samo LDP i SPO, pišu "Večernje novosti".

“Novosti” navode da je stav većine stranaka vlasti, ali i opozicije da bi se takvom promenom oslabila dalja pregovaračka pozicija Srbije u diplomatskoj borbi za očuvanje Kosova.

Istovremeno, vladajući blok se sprema za izmenu najvišeg državnog akta u delovima koji bi omogućili regionalizaciju i izmenu političkog sistema.

Takve promene najavio je u utorak i ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić, a slične poruke je slao i predsednik Boris Tadić.

Za razliku od njih, Vuk Drašković i Čedomir Jovanović smatraju da Ustav i njegova preambula vežu noge Srbiji i bez suštinskih izmena nema ni ubrzanog puta ka evropskim integracijama.

Čedomir Jovanović kaže za ”Novosti” da LDP nije za promenu preambule, već za promenu celog Ustava.

“Ne može nikakva, stara ili nova preambula, da bude zamena za život. LDP je za potpuno drugačiji Ustav, ali do njega se može doći samo afirmacijom vrednosti koje kao zemlja zaslužujemo”, kazao je Jovanović.

“Srbija ima potencijala za to, a građanima treba jasna politika umesto da se oko Ustava petljaju isti oni koji su donošenjem postojećeg zemlji vezali i ruke i noge, pokušavajući da ljudima zatvore oči”, rekao je on.

Vladin blok se i praktično sprema da započne široke pregovore o promeni vrhovnog državnog dokumenta, ali na dnevnom redu tih razgovora neće biti korekcija ”uvodnog slova”, pišu “Večernje novosti”.

“Dok se u međunarodnim institucijama borimo da započnemo raspravu o Kosovu i Metohiji, promena preambule bila bi potpuno kontraproduktivna. Ustav će se menjati da bi se ostvarila suštinska decentralizacija”, rekao je Boško Ristić, funkcioner DS.

Uvodni deo Ustava “ne daju” ni socijalisti. “Inicijativa da se izmeni taj deo Ustava je politički neozbiljna”, tvrdi Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS.

“Korekcija preambule ni na koji način nije dobrodošla i ona bi nam oslabila spoljnopolitičku poziciju”, kaže on.

U G17 plus tvrde da ima prečih stvari koje treba izmeniti u Ustavu. “Srbija može da pregovara i sa međunarodnom zajednicom i sa kosovskim Albancima bez promene preambule. Nužnije je da izmenimo odredbe koje se odnose na regionalizaciju i na promenu broja poslanika”, rekao je Željko Ivanji, poslanik G17 plus.

Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, kaže za ”Novosti” da ta stranka ne pomišlja da ulazi u opasnu avanturu izmene duha Ustava.

“Iza ovog dokumenta stali su svi politički faktori, pa i upokojeni patrijarh Pavle. Sa tim se ne smemo igrati. Ako neko iz vlasti, sada pod pritiskom pomišlja da ”čačka” po preambuli neka na nas ne računa”, rekao je Nikolić.

I Velimir Ilić, lider NS, kaže za ”Novosti” da Ustav može da doživi samo kozmetičke izmene, bez ”pipanja” preambule.

“Ustav je brana na putu Vladi da pod pritiskom EU započne sa dobrosusedskim odnosima sa Kosovom. Zato vlast preko svojih ‘pipaka’ šalje u javnost poruku o potrebi promene Ustava”, rekao je Petar Petković, portparol DSS.

Da bi se preambula promenila, potrebna je dvotrećinska podrška u parlamentu i potvrda većine izašlih birača na državnom referendumu. To je za sada - nemoguća misija, ocenjuje list.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online