Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.08.2010.
09:24 >> 18:50h
Vestionline, Tanjug A

Slučaj KiM: Beograd za kompromis?

Uprkos tvrdom stavu zvaničnog Beograda da se neće menjati tekst podnete rezolucije o Kosmetu, nije u potpunosti isključena mogućnost postizanja kompromisa sa Briselom, pišu beogradski mediji. Dve nedelje uoči rasprave o rezoluciji Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u toku su diplomatske konsultacije zemalja Evropske unije, rečeno je danas u britanskoj misiji pri UN.

Sem te sasvim opšte formulacije, u diplomatskim krugovima EU na Ist riveru nije moglo da se dođe do bilo kakve informacije, pa čak ni do razjašnjenja da li se u okviru tekućih konsultacija razgovara samo o zajedničkom stavu prema srpskoj rezoluciji, ili o rezoluciji koju bi o istom pitanju pripremila sama Unija.

Isti izvor naveo je još samo to da izuzev Beograda niko više nije podneo predlog rezolucije vezan za mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Kako navode ''Večernje novosti'', pozivajući se na ''vrh srpske diplomatije'', konačan rasplet u Generalnoj skupštini UN u vezi s rezolucijom Srbije o Kosovu i Metohiji biće poznat najkasnije 14. septembra, ali bi se prvi nagoveštaji ishoda mogli nazreti već u četvrtak, posle posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea.

 
Izvori Novosti tvrde da bi izlaz mogao da bude amandman koji bi Brisel podneo na našu rezoluciju, ali koji ne bi promenio njenu suštinu. Tako bi naša rezolucija dobila ”prolaz” u Generalnoj skupštini, a od sadržaja amandmana i njenog podnosioca zavisio bi dalji sled događa.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da Priština neće podnositi Generalnoj skupštini UN protivrezoluciju: "Neće biti nikakve protivrezolucije u Generalnoj skupštini. Institucije Republike Kosovo smatraju da nema potrebe za bilo kakvom rezolucijom. Mi i naši zaštitnici se angažujemo da srpska rezolucija doživi neuspeh u UN."

"Zasad je na našem stolu predlog da povučemo rezoluciju ili da stanemo iza teksta koji ni u jednom elementu ne dovodi u pitanje nezavisnosti Kosova, što naravno ne dolazi u obzir. To su 'crvene linije' ispod kojih Srbija neće ići", tvrdi sagovornik Novosti iz državnog vrha.


Srpski zvaničnici, međutim, očekuju da će sada Vestervele u Beograd doneti ”i štap i šargarepu”, jer ni u samoj EU ne postoji jedinstvo oko kosovskog pitanja i misija Vestervelea neće biti i poslednja ponuda EU, već će se kompromis, ako bude potrebno, tražiti sve do Generalne skupštine UN.


Beogradski dnevni list "Blic" je danas objavio da SAD pripremaju svoju rezoluciju povodom mišljenja MSP, u kojoj je ključno da se traže pregovori između Beograda i Prištine i zaključuje nepromenljivost statusa Kosova. Ambasada SAD u Beogradu demantovala je te tvrdnje. "Takva rezolucija ne postoji", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.


Kako je za beogradski dnevnik rekao analitičar Obrad Kesić, Vašington još nije odlučio da li da svoju rezoluciju preda direktno ili preko neke prijateljske zemlje, na primer Albanije.


Diplomate u Njujorku podsećaju da su konsultacije u UN uobičajena praksa, kako bi se obezbedilo da što više država glasa za neki tekst.  Za diplomatske razgovore ima vremena do 9. septembra, za kada je zakazana sednica Generalne skupštine UN na čijem dnevnom redu je srpska rezolucija.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.08.2010. 09:41
boga mi ni neočekujem da srpska vlast neče napraviti neki kompromis na svoju štetu radi viši interesa bratske nam EU-e.
Utorak 24.08.2010. 23:21
haahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online