Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.07.2010.
09:10 >> 15:43h
Tanjug A

Blaže kazne za bahate vozače

Posle nešto više od pola godine kako je usvojen na dnevnom redu današnje vanredne sednice Skupštine naćiće se izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Izmene se neće ticati kaznenih poena ili sankcija, ali će u nekim slučajevima vozačima biti oprošteni određeni prekršaji.

Šef Odseka za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu Demir Hadžić je objasnio da su izmene i dopune formulisane u cilju daljeg usaglašavanja zakona sa međunarodnim propisima.

Stručnjaci smatraju da se ovakvim izmenama obesmišljava prvobitna ideja zbog koje je zakon i menjan - rigoroznijim kaznama smanjiti broj prekršaja i nesreća na putevima. Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je Vlada u petak prosledila narodnim poslanicima, predviđa alternativu zatvorskoj kazni.

 

To bi praktično moglo da znači da će vozač koji je imao više od dva promila alkohola u krvi i pri tom izazvao saobraćajnu nesreću moći da izbegne 45 dana zatvora ukoliko plati kaznu od 150.000 dinara. Ovakvo rešenje ponudilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz obrazloženje da dan zatvora državu mnogo košta.

 

U objašnjenju je navedeno i da bi država, da je postojala novčana kazna kao alternativa zatvorskoj, samo u prvih pet meseci ove godine naplatila 432 miliona dinara.

Predloženo je, na primer, da u određenim slučajevima, kada je u pitanju zaštita bezbednosti, zdravlja ljudi ili imovine, MUP može da odustane od pokretanja prekršajnog postupka, kazao je Hadžić.

"Kada imate situaciju da taksista vozi nekoga na porođaj, naravno da će na određenim deonicama prekoračiti dozvoljenu brzinu", rekao je on ističući da će od prekršajnog postupka moći da se odustane samo u opravdanim situacijama.

Izmene i dopune, prema njegovim rečima, predviđaju i da se u nekim slučajevima zatvorska kazna, koja je predviđena za određene prekršaje, zameni novčanom u vrednosti do 150.000 dinara, što, kako je precizirao, nije u suprotnosti sa Zakonom o prekršajima.

Hadžić je naveo da u mnogim evropskim državama to postoji kao mogućnost, "jer je primećeno da zatvorske kazne nisu mogle da se sprovedu zbog ograničnenih kapaciteta pravosudnog sistema i mogućnosti za izvršenje sankcija".

"Realno je da kada počne primena određenog akta da se pojave neki nedostaci, koji nisu mogli da odmah da se uzmu u obzir", naveo je Hadžić, objašnjavajući razloge za izmene. On je istakao da su predložene izmene zakona dokaz da se neće raditi kao ranije, kada stari zakon o saobraćaju nije menjan više od 15 godina.

Skupština Srbije danas na vanrednoj sednici razmatra izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koje će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku“, a u praksi bi mogle da zažive već sledećeg meseca.

Prema podacima MUP, pripadnici Saobraćajne policije su od početka primene zakona podneli 4.774 prijave zbog prekršaja za koje je predviđeno najmanje 15 dana zatvora i 209 prijava za nasilničku vožnju, koja se kažnjava sa 30 do 60 dana zatvora.

Utorak 13.07.2010. 10:43
Meni je ovo ok. Naravno da ako neko zuri a u pitanju je zivot ili smrt, mora da postoji neka tolerancija (manja kazna). Konacno jedno pametno resenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online