Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.04.2017.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Opasna politika preko tuđih leđa (4): Ukrajinska kriza potpalila vatru

Region Zapadnog Balkana se ponovo našao u fokusu velikih sila po izbijanju ukrajinske krize 1.500 kilometara daleko. To ističe Boško Jakšić, novinar i spoljnopolitički komentator "Politike", objašnjavajući zašto je poslednjih godina sve žustriji medijski i politički sukob u državama Zapadnog Balkana.

Reuters
Građani u Krimu

- Potpuno je jasno da je od izbijanja ukrajinske krize ovaj region dobio na važnosti, kao poligon za ostvarivanje interesa Zapada i Rusije. Svaka zemlja je postala ponaosob važna, a to vidimo na primeru malene Crne Gore i njenog napredovanja u NATO, što je izazvalo neproporcionalne reakcije Moskve. Nije bez razloga bivši državni sekretar SAD Džon Keri prošle godine Balkan nazvao linijom vatre - smatra Jakšić.

Jedan od razloga što je okršaj velikih sila na Balkanu gotovo otvoren leži i u tome što Amerika i Rusija u ovom regionu ne mogu previše da izgube, ali zato mogu mnogo da dobiju.

- Njihov cilj je da ako već ne mogu da ostvare direktne interese, onda barem da blokiraju rivalsku stranu u tome. U tom planu je Rusija posebno pojačala svoje aktivnosti poslednjih godina. Od kada je 2014. Balkan stavila na mapu strateških interesa, od tada se povećavaju njen uticaj i pritisci. Putinova administracija koristi sve sofisticiranije metode, koje je do sada samo Zapad koristio. Prepoznali su značaj meke moći, pa tako u Rusiji zabranjuju nevladine organizacije, ali ih zato Kremlj osniva po celom regionu Balkana - objašnjava Jakšić.

Kao jedno od sredstava pritiska, Rusija koristi gas i podsećanje na zajedničko slovensko poreklo.

- Rusija je do pre neku godinu insistirala i upozoravala zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo NATO, da ne ulaze u tu organizaciju. Sada su ambicije porasle, pa se ove zemlje odvraćaju i od Evorpske unije. Nudi se kao alternativa evro-azijska unija sa Rusijom i zemljama Centralne Azije. Sa druge strane, Amerika je zabavljena svojim problemima, konsolidovanjem vlasti Donalda Trampa, pa će biti potrebno puno vremena da se Zapadni Balkan postavi na njene radare - smatra Jakšić.

Prepušteni populizmu

I Evropska unija je takođe zabavljena svojim problemima, Bregzitom, migrantskom krizom, terorizmom, pa nema puno vremena za Balkan.
- Prepušteni smo sami sebi i tada počinju da rastu nacionalizmi. Kad političari nemaju adekvatne odgovore na goruće probleme, onda se bave populizmom i nacionalizmom. Situacija pomalo podseća na 1991. godinu, kada takođe Evropa i SAD nisu imali vremena da se bave sa SFRJ, već im je glavni problem bio raspad SSSR i šta će biti sa nuklearnim raketama. Jedina nada ostaje da, ako već sami nismo u stanju da izvučemo iskustva iz ratova, bar da će EU izvući pouku iz svog nečinjenja, koje je posle platila mnogo i da će sada nešto uraditi - zaključuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online