Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.07.2016.
08:10
B. Stošić - Vesti A

Srbija posle Bregzita (1): Još sporije u EU

Sve do časa kada je odjeknula vest da je u Ujedinjenom Kraljevstvu prevagnuo glas protivnika članstva u Evropskoj uniji, u Beogradu se malo ko uzbuđivao. Teško da je iko ozbiljno verovao da će se to dogoditi.

Reuters
Šta bi na ishod Bregzita rekao slavni premijer: Čerčilov spomenik u Londonu

Ali, dogodilo. I usledila je prva loša posledica po Srbiju - da se otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 ponovo odgađa na neodređeno vreme.

I, naravno, najviši srpski političari su neprijatno iznenađeni - bar su se tako predstavili javnosti. Mada, različito. Pa šta se od Brisela i moglo očekivati - kažu jedni, a drugi, oni najistaknutiji, ne kriju da su uvređeni i poniženi i ističu da više neće prihvatati lažne izgovore.

Vučić čvrsto ide evropskom trasom

U Beogradu je ta loša vest iz Brisela primljena s velikim negodovanjem, a to da je vrh EU otvorio nova poglavlja s Turskom i Crnom Gorom primljeno je kao uvreda i poniženje. Iako utehe, kao ona koju je uputio nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman - da se "neće mnogo toga promeniti, proces će se nastaviti" - nisu ostavile neki utisak, vodeći političari nastoje da ostanu trezveni:

Delegacija uzalud čekala

Srpska delegacija - ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević i direktorka Kancelarije za EU Ksenija Milenković - stigla je prošlog četvrtka u Brisel, na otvaranje poglavlja. Uzalud, nije se dogodilo. Šef diplomatije Ivica Dačić je odluku Brisela nazvao sramnom i ponižavajućom, da se iza nje krije namera da se zaustavi ili uspori naš evropski put.

Radikalni zaokret sa evropskog puta, i pored ovakvog "tretmana" Brisela prema Srbiji, za sada nije realan, ali će srpske vlasti staviti do znanja vrhu EU da ne prihvataju izgovore da nam rampu spuštaju Zagreb i London.

"Srbija će nastaviti putem EU i brinuti o očuvanju svoje ekonomske i finansijske stabilnosti i siguran sam da ćemo u tome uspeti - izjavio je prvi čovek srpske političke scene, predsednik stare i nove vlade, Aleksandar Vučić.

Svakakve prognoze

A što se prognoza, slutnji i kombinacija tiče - šta Srbiji predstoji na tom putu koji Vučić vidu kao siguran da će je ipak jednog lepog dana dovesti do glavne briselske kapije i uvesti kroz nju - poruke su veoma različite.

Američka agencija Asošijeted pres ocenjuje da se ništa naročito u odnosu Brisela prema Beogradu neće promeniti, ali da će "posle Bregzita biti više prepreka za Srbiju na putu ka EU".
I većina drugih inostranih analitičara smatra da će "Srbija još sporije napredovati do Evropske unije".

Nova šansa, nova slamka - u septembru

Proces otvaranja poglavlja posle Holanđana u petak je preuzela Slovačka, kao novi predsedavajući EU. Kao novi rok za početak pregovora o oblastima pravosuđa i vladavine prava pominju se jul ili septembar. Ambasadori Holandije, Slovačke i Nemačke u Srbiji su najavili da će njihove zemlje podržati Srbiju u nastavku procesa proširenja EU i izrazili nadu da će poglavlja 23 i 24 "biti otvorena što pre".
Holandski ambasador Hendrik van den Dol je rekao da je "duboko razočaran" što napori koje su uložili Srbija, holandsko predsedavanje i Evropska komisija nisu doveli do konsenzusa po tom pitanju.

Nasuprot toj većini, bivši blizak saradnik Vojislava Koštunice i istaknuti funkcioner Demokratske stranke Srbije, sada samo profesor na Fakultetu političkih nauka, Slobodan Samardžić kategorički tvrdi da "nikada nećemo stići do članstva u EU"!

Period neizvesnosti

A jedan od najozbiljnijih među mnogim političkim analitičarima, odgovoran za javnu reč kao tek nekolicina u tom mnoštvu, Đorđe Vukadinović, piše da "malo ko može reći da nije bio iskreno iznenađen ishodom britanskog referenduma o izlasku iz EU".

U komentaru "Bregzit i mi", objavljenom u "Politici", ob ističe da "pogotovo malo ko sa pouzdanjem može tvrditi da zna šta će se u narednom periodu dešavati":

"Jedino se sa sigurnošću može reći da je u pitanju prvorazredan (tektonski) politički događaj koji značajno menja geopolitičku kartu ovog dela sveta. U svakom slučaju, od pada Berlinskog zida, raspada SSSR i bombardovanja SR Jugoslavije u Evropi nije bilo potencijalno dalekosežnijeg događaja."

Kome je uopšte potrebna ova EU

Nisu Faraž i britanska provincija krivi što se "evropska ideja" sapliće i pada praktično pri svakom suočavanju s narodnom voljom. Setimo se samo neslavne sudbine tzv. evropskog ustava koji je svojevremeno takođe propao na referendumima u Holandiji i Francuskoj.

Iako nije presudna, nije bez značaja ni činjenica da se - nasuprot Faražu i Borisu Džonsonu, koji su projektu Bregzita bili posvećeni i privrženi "do koske" - Dejvid Kameron i Džeremi Korbin nisu pokazali kao strasni i bezrezervni "evroentuzijasti".

Najveći politički zemljotres

Vukadinovićevu formulu iskoristio je i Vučić kada je za Bregzit rekao da je "najveći politički zemljotres od pada Berlinskog zida" koji će imati dugoročne posledice.
"Ne znam kakva će biti politika proširenja EU u budućnosti, ali mi se čini da će sada krenuti zaklinjanje u EU, kao posle Titove smrti - "Druže Tito, mi ti se kunemo".
Mi se nikome i ničemu nećemo zaklinjati, ali ćemo nastaviti evropskim putem. Sve ostalo su političke odluke koje ne zavise od nas. Ja verujem u Angelu Merkel, ona će preduzeti najbolje moguće korake.

Zapravo, sem u hodnicima briselske administracije i pojedinim balkanskim urvinama, danas niko ozbiljan nije i ne može biti bezrezervni pristalica EU u obliku u kom se ona trenutno pojavljuje.

Vučićev optimizam

Nasuprot Vukadinoviću, Vučić želi baš u ovakvu EU. I preporučuje se:

"A mi smo danas mnogo bolji nego što smo bili i možemo istrpeti sve pritiske. Naš brod sigurno plovi, a ja neću voditi Vladu koja bi da nas uvede u virove i Nijagarine vodopade."

Vučić, ohrabrujući javnost Srbije, dodaje da, istina, ne očekuje da će EU postati fleksibilnija kad su u pitanju pregovori, ali ni to da će "aktuelna pitanja uticati" na otvaranje poglavlja na putu evrointegracija Srbije.

                                       SUTRA: ISHOD SVE ZABRINUO

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online